Region Vijesti

Beograd: Oštra protestna nota Iranskog ambasadora

Ambasada Irana u Beogradu protestovala je kod Ministarstva spoljnih poslova Srbije zbog izjave predsjednika Odbora za spoljne poslove srpskog parlamenta Dragoljuba Mićunovića da “Iran nije demokratska država“.

Ovo nije prvi put da predsjednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije daje ovakve izjave na račun zemlje, kao što je Iran, koja ima prijateljske odnose sa Srbijom, a nadamo se da će ovo biti posljednji put“, navodi se u protestnom pismu, upućenom srpskom šefu diplomatije Vuku Jeremiću.

Ambasador Irana Abolgasem Delfi je u protestnom pismu ovu Mićunovićevu izjavu ocijenio kao “neosnovanu i neodgovornu” i izrazio nadu da će se “djelotvornim angažovanjem” Jeremića spriječiti ponavljanje “neodgovornih i zabrinjavajućih izjava” i da će biti preduzete mjere za njihovo ispravljanje.

Iranski ambasador je naveo da njegova zemlja ima jednu od najdemokratičnijih vlada u regionu Bliskog istoka.

U Skupštini Srbije je, tokom jučerašnje rasprave, šef Poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić rekao da Skupština Srbije još nema formiranu grupu prijateljstva sa Iranom, a Mićunović, koji je i funkcioner vladajuće Demokratske stranke, kao obrazloženje za to naveo je da “Iran nije demokratska država“.

 

Srna/Informer.ba