Region Udarno Vijesti

Beograd: Parada ponosa po svaku cijenu

Organizatori Parade ponosa poručili su danas da ne odustaju od održavanja skup 2. oktobra i da ne planiraju odlaganje Parade.

“Naravno da nikada nećemo odložiti Paradu. Mogu samo da je zabrane”, rekao je jedan od predstavnika organizacionog odbora Parade Goran Miletić na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi Parada bila zabranjena to bi značilo da država odustaje od svog suvereniteta u samom centru Beograda.

On je poručio da je u ovom trenutku najveći nacionalni interes da država pokaže da je jaka i da ne ispuni želju huliganima da budu jači od nje.

Miletić je naveo da bi zabrana parade, bila i protivzakonita i ukazao da su slične odluke obarane kod međunarodnih sudova.

On je poručio da organizatori Parade ponosa neće prihvatiti zabranu skupa, ali je i poručio da je za održavanje parade potrebna podrška države.

Upitan da li će organizatori odustati od Parade zbog bezbjednosnihrizika on je rekao da i pred svaki fudbalski derbi postoje veliki bezbjednosni rizici, ali da se ne sjeća da je i jedan klub odustao od utakmice.

“Setite se šta je bilo na Beer festu, ljudi su izbodeni, ali se sve nastavilo još dva dana posle toga”, kazao je Miletić.

On je rekao i da su organizatori Parade ponosa četiri mjeseca sa policijom i nadležnim službama pripremali održavanje ovog skupa, a da je državi bilo ponuđeno šest različitih termina, kao i mogućnost da odabere maršrutu skupa.

“Ako i sada govorimo o bezbednosnim rizicima, postavlja se pitanje šta se radilo godinu dana da se zaustave huligani nakon prošlogodišnje Parade”, kazao je Miletić.

On je ocijenio da pisanja po medijima o lošim bezbjednosnim procjenama više liče na zastrašivanje javnosti i da organizatori Parade ponosa nisu tim povodom dobili neki “konkretan papir”.

On je rekao i da je šokiran jučerašnjim pozivom gradonačelnika Dragana Đilasa da se otkažu svi skupovi ovog vikenda u Beogradu, jer se kako je ocijenio time poistovećuju oni koji poštuju zakon sa onima koji ruše Beograd.

“Ako nešto treba da odustane i nestane, to je nasilje, mi nismo prava adresa za to”, kazao je Miletić.

On je kazao da će na Paradi ponosa biti saopšteno i šta LGBT populacija traži od države, ali da neće biti riječi o dozvoli istopolnih brakova.

Predstavnik organizacionog odbora Boban Stojanović kazao je da će organizatori Parade ponosa učiniti sve da 2. oktobar bude lijep i sunčan dan, a za pripadnike LGBT pokreta to će biti mala oktobarska revolucija.

Tokom konferencije za novinare Organizacionog odbora Parade ponosa u Medija centru bilo je i pojačano prisustvo policije.

Dačić: Policija će zabraniti paradu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će policija zabraniti Paradu ponosa 2. oktobra, ako organizatori sami ne otkažu skup.

Dačić je kazao da će odluka o održavanju Parade ponosa biti poznata u toku dana.

“Parada treba da bude odžana ali ako postoji bojazan da bude većih problema od održavanja Parade i da dođe do većih incidenata, u svim zemljama Parada bi bila odložena”, rekao je Dačić novinarima.

Beta/Informer.ba