Region Udarno Vijesti

Beograd: Slaveći zabranu Parade ponosa desničari zapalili zastavu EU

Policijske jeidnice patroliraju ulicama Beograda i drugih srpskih gradova kako bi pokušali spriječiti organiziranje rizičnih skupova, saopštio  je to MUP Srbije. Do sada je privedeno šestero ljudi, među njima i jedna osoba koja je pokušala pozvati na održavanje skupa ispred Skupštine Srbije, kazao je za B92 pomoćnik direktora policije Srđan Grekulović.

Kod preostalih privedenih pronađene su fantomke i bejzbol palice, a svi privedeni su procesuirani i predani istražnim sucima. Grekolović je oko 14 sati konstatirao kako je inače situacija na ulicama Beograda mirna.

Policija je također spriječila okupljanje i performans pristalica Srpskog narodnog pokreta” Naši” koji je trebao biti organizovan  na Avali povodom otkazivanja Parade ponosa, saopštila  je danas ta organizacija. Onima koji su uspjeli stići do Avale policija je naredila da se udalje, ali su oni na prilazu Ripnju zapalili zastavu Europske unije i   time, kako se u saopštenju  navodi, obilježili pobjedu u kampanji za zabranu Parade ponosa.

Naime, za danas su u Beogradu, prije službene zabrane, bili planirani Gay Pride, ali i ultradesničarski “Molitveni hod”. Iako su oba skupa bila zabranjena jer se smatraju prerizičnima, u beogradskoj je policiji danas vladao povišen stepen pripravnosti.

Pomoćnik direktora policije Srđan Grekulović rekao je za B92 da je policija raspoređena po Beogradu i drugim srpskim gradovima “kako bi spriječila sva rizična okupljanja“. Također je pozvao da se takva okupljanja ne organiziraju.

U suprotnom je policija spremna na intervenciju kojom će spriječiti skupove i procesuirati počinitelje“, rekao je te dodao da postoje najave da bi moglo doći do organiziranja nekoliko skupova.

 

Index.hr/Informer.ba