Svijet Udarno Vijesti

Berlusconi će ostati upamćen po posebnom smislu za humor

Dosadašnji premijer Italije Silvio Berlusconi, koji je ostavku podnio poslije 17 godina dominacije političkom scenom, ostat će upamćen i kao čovjek koji je imao neobičan smisao za humor, što ga je često dovodilo u nevolje.
Komentarišući stanje u italijanskoj privredi, Berlusconi je ovog mjeseca rekao da živjeti u Italiji znači živjeti u jednoj prosperitetnoj zemlji, u kojoj se ni po čemu ne osjeća ozbiljna kriza. “To vidimo u svim prilikama, prodaja nije opala, restorani su puni, problem je naći mjesto u avionu, mjesta za odmor su prebukirana tokom produženog vikenda”, naveo je Berluskoni.

U oktobru je Berlusconi predložio da se njegova vladajuća partija “Narod slobode” preimenuje u “Naprijed mačkice!”. U jednom od prisluškivanih razgovora, koji su objavljeni, on se u septembru hvalio kako mora da odbije mlade žene koje u redu čekaju ispred njegovih vrata, jer “može samo da ‘odradi’ njih osam, ne više od toga”, prenosi Reuters. Na jednom sajmu motocikala u Milanu, novembra prošle godine, Berlusconi je izjavio da se “ponekad zagleda lijepoj djevojci u lice” i da je to bolje nego da je homoseksualac.

Neprimjerenu izjavu dao je i u aprilu 2009. godine, kada je posjetio preživjele u zemljotresu koji su bili smješteni pod šatorima. “Na ovo bi trebalo da gledaju kao na vikend proveden na kampovanju”, kazao je tada. Berlusconi je za tek izabranog američkog predsjednika Baracka Obamu u novembru 2008. godine rekao da je “zgodan, mlad i preplanuo”. Poznat i po tome da je sebe nazivao “Isusom Kristom politike”, Berlusconi je govorio da je jedino Napoleon mogao da uradi više od njega, ali da je on “definitivno viši”.

Ostat će poznat i po izjavi o Musoliniju za koga je rekao da je “bio benigan” i da nikoga nije ubio, već je samo “slao ljude u egzil”. Tokom grupnog fotografisanja na jednom neformalnom samitu EU u Španiji u februaru 2002. godine, Berlusconi je postavio dva prsta iznad glave španskog ministra spoljnih poslova Josepha Piquea.

Berlusconi je prije 10 godina izazvao bijes muslimanskog svijeta kada je rekao da bi Zapad trebalo da bude svjestan svoje superiornosti. On je tada rekao da na Zapadu postoji sistem vrijednosti koji ljudima nudi prosperitet i garantuje poštovanje ljudskih prava i vjeru, dok “takvo poštovanje ne postoji u islamskim zemljama”.

Srna/Informer.ba