Svijet Vijesti

Berluskoni se neće ponovo kandidovati

Italijanski premijer Silvio Berluskoni rekao je da se neće ponovo kandidovati po isteku mandata 2013. godine i potvrdio da je nominovao ministra pravosuđa Angelina Alfana za nasljednika na funkciji šefa Vlade.

Berluskoni (74), koji se suočava sa optužbama za korupciju i plaćanje sekusalnih usluga maloljetnoj prostitutki, ponovio je u intervjuu listu “Republika” da namjerava da se povuče sa funkcije.

Neću se ponovo kandidovati. Kandidat za premijera desnog centra biće Alfano. Da mogu, sada bih otišao sa funkcije“, rekao je Berluskoni.

Italijanski premijer i ranije iznosio slične komentare i već je imenovao 40-godišnjeg Alfana, koji je nešto ranije imenovan za generalnog sekretara vladajuće stranke “Narod slobode”.

Berluskoni je naglasio da će voditi kampanju i pomagati Alfanu, te da će djelovati kao “patron“. On kaže da će pokušati da uspostavi “Evropsku narodnu stranku” (EPP) u Italiji, ali da sa 77 godina života ne može da obavlja dužnost šefa Vlade.

On je odbacio bilo kakvu mogućnost da se kandiduje za predsjednika Italije izražavajući uvjerenje da bi tu funkciju trebao da obavlja Giani Leta, koji je šef njegove kancelarije i jedan od najpouzdanijih saradnika

 

Srna/Informer.ba