Svijet Udarno Vijesti

Besramno bogaćenje indijskih gurua

Vijekovima unazad predstavljali su se kao bosonoge askete koje cijeli svoj život provode u osamljenosti, meditiranju i molitvu.

Međutim, savremeni indijski gurui, “čudotvorci” ili duhovni lideri, često insistiraju da ih oslovljavaju sa “božiji ljudi“, a vremenom su postali veoma moćne, uticajne figure, sa velikim bogatstvom, miješaju se u politiku te manipulišu medijima.

Upravo zbog ogromnog bogaćenja, njihova vjerska uvjerenja i ono što propovjedaju našli su se pod velikim znakom pitanja, posebno nakon što su nedavno u više pretresa otkrivene ogromne količine zlata, dijamanata te novca u vrijednosti i do nekoliko milijardi dolara.

Jedan od najočitijih primjera svakako je i nedavno preminuli Sai Baba, čovjek koji je imao milione sljedbenika, među kojima i neke slavne ličnosti. Nakon njegove smrti, u privatnim odajama koje je koristio pronađeno je nevjerovatno blago u zlatu, srebru i dijamantima, kao i novac. Pored Sai Babe, indijskim vlastima je sumnjiv i Baba Ramdev, koji je u aprilu postao prava TV zvijezda nakon što je započeo štrajk glađu u znak protesta zbog korumpiranosti zvaničnika. Prema neimenovanim izvorima, indijske vlasti planiraju da ga istraže zbog navodne utaje poreza.

Sve veće bogaćenje indijskih gurua primjetno je u posljednje dvije decenije, posebno nakon što je došlo do povećanja životnog standarda u Indiji, ali i liberalizacije medija. Popularnosti hindu gurua svakako je doprinijelo i ponovno uzdizanje hindu nacionalističkog pokreta, koji propagira hindu tradicije i vrijednosti.

Populrnost svakako mogu zahvaliti i nevjerovatnoj religioznosti indijskog naroda, koji na svakom koraku daruje svoja božanstva. “To je nešto što je oduvijek bilo prisutno u indijskom narodu; darovanje božanstava, bilo ‘živih’ ili onih kamenih kipova“, kaže istoričar Ramcandra Guha i dodaje: “Najveći dio novca i donacija dolazi od indijske srednje klase, ali i od bogatih Indijaca iz inostranstva”, kaže on.

Obilje novca koje dobijaju samozvani gurui svakako potiče i od činjenice da je u Indiji posljednjih deset godina osjetno porastao životni standard, ali sociolozi smatraju da je očigledna neuravnoteženost novostečenog bogatstva i starih hindu vrijednosti:

Indijska srednja klasa je ta koja je sklona da se klanja raznim božanstvima“, kaže Mira Nanda, autorka knjige “Božije tržište – Kako globalizacija utiče na Indijce”. Ona smatra da je došlo krajnje vrijeme da se propovjedi samozvanih božanstava, koja dobijaju ogromne donacije svojih sljedbenika, konačno reguliše i oporezuje.

Kada je policija nedavno ušla u privatne odaje poznatog Sai Babe, pronašla je čak 2,8 miliona dolara u gotovini, zajedno sa zlatom i srebrom u vrijednosti pet miliona dolara. Njegovi ormari bili su puni garderobe optočene pravim dijamantima, a samo u jednom ormaru imao je preko 500 pari cipela. Navodno, imao je i na stotine bočica parfema, kao i neizbježni lak za kosu, koji je decenijama “pridržavao” njegovu prepoznatljivu afro frizuru.

I dok njegovi sljedbenici vjeruju da Sai Baba nikada nije imao bankovni račun, navodno postoji fondacija na njegovo ime koja vrijedi čak 10 milijardi dolara.

Dok je Sai Baba oduvijek bio mističan i prilično povučen, Baba Ramdev je postao prava zvijezda među Indijcima, pa se slobodno može svrstati u red indijskih slavnih ličnosti. Postao je neizostavni dio indijske pop-kulture.

Poput američkih evangelista koji propovijedaju preko televizije, tako je i Baba Ramdev primjer savremenog gurua koji maksimalno manipuliše savremenim medijima. Kažu da svakodnevno najmanje 30 miliona Indijaca prati njegovu emisiju na indijskoj televiziji, a on sam priznaje da je zbog TV pojavljivanja “100 puta poznatiji” nego prošle godine, kada skoro niko nije znao za njega.

Međutim, kada je prije tri mejseca poveo svoje sljedbenike u proteste protiv korupcije, naređeno mu je da prijavi sve svoje prihode.

I naravno, na iznenađenje mnogih, on je prijavio da njegovo bogatstvo iznosi 250 miliona dolara, s tim da tu nije uračunat njegov Univerzitet za jogu, ali ni ostrvo koje posjeduje u Škotskoj, a koje je nazvao Ostrvo mira. Navodno ima udjele u raznim kompanijama širom svijeta, najviše u farmaceutskoj industriji.

Vlada, koja Ramdeva smatra političkim protivnikom, prvo ga je optužila za pranje novca, a zatim je otvorila istragu zbog utaje poreza.

Moram priznati da su cifre zaista zastrašujuće, ali opet, ne treba da nas iznenadi što ti ljudi zgrću toliko bogatstvo“, kaže Santosh Desai, kolumnista jednog indijskog lista, koji dodaje da se sljedbenici ponose bogatstvom i uticajem svog gurua, pa mu zato i daju novac.

Zanimljivo, za nekoga ko se tobože distancirao i odrekao svega što je materijalno i svoj život poklonio Bogu, to su zaista sramotne cifre kojih se oni ne stide“, kaže na kraju Desai.