Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Bevanda izabran za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je danas u Sarajevu imenovanje Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Za potvrđivanje imenovanja bio je 31 poslanik, dva su bila protiv i tri uzdržana.

Odobravanjem imenovanja u Predstavničkom domu Bevanda je stupio na dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Po stupanju na dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara Bevanda ima zadatak da imenuje ministre i zamjenike ministara, za čije imenovanje je takođe potrebna potvrda Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Potvrda njihovog imenovanja mora biti završena u roku od 30 dana, od današnjeg dana.

Potvrđivanjem Bevandinog imenovanja realizovan je dio dogovora šestorice političkih lidera o formiranju Vijeća ministara BiH, prema kojem je HDZ BiH pripalo mjesto predsjedavajućeg Vijeća.

Predsjedništvo BiH 5. januara jednoglasno je za predsjedavajućeg Vijeća ministara imenovalo Bevandu, koji je bio zajednički prijedlog za ovu funkciju HDZ BiH i HDZ 1990.

Prethodno su Sipa i Centralna izborna komisija izvršile potrebne provjere.

U novembru 2010. godine, nakon objaviljvanja rezultata opštih izbora u BiH, počeli su teći zakonski rokovi za konstituisanje novog saziva Savjeta ministara BiH.

Vjekoslav Bevanda rođen je 13. maja 1956. godine u Mostaru, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Mostaru 1979. godine.

Između 1979. i 1989. godine radio je u Vazduhoplovnoj industriji “Soko” Mostar, a od 1990. do 1993. godine u “APRO” banci Mostar, gdje je, između ostalog, bio i direktor. Nakon ovog perioda bio je zaposlen na rukovodećim funkcijama u više bankarskih ustanova.

Od 2007. godine Bevanda je bio ministar finansija u Vladi Federacije BiH do izbora nove vlade nakon parlamentarnih izbora 2010. godine. Prije toga nije bio na funkcijama u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH.

Za njegovog mandata Ministarstvo finansija bilo je vodeće ili među vodećima u Vladi Federacije BiH po efikasnosti, a zapamćen je i kao jedan od najredovnijih ministara na Vladinim sjednicama.

Član je HDZ-a BiH i na opštim izborima 2010. godine izabran je u Parlament Federacije.

Bevanda je oženjen i ima dvije kćerke.

Bevanda predstavio prioritete novog Vijeća ministara

Ekonomsko jačanje, rast standarda i razvoj, evropske integracije, bezbjednost i zdravlje građana, te zaštita i očuvanje okoline biće prioriteti u radu budućegVijeća  ministara BiH, najavio je Vjekoslav Bevanda, kojeg je Predsjedništvo imenovalo za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Predstavljajući u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH svoj politički program, Bevanda je istakao da se, svjestan svih otežavajućih okolnosti, kandidature prihvatio kao posebnog izazova i mogućnosti da se prekine negativan politički tok koji erodira dosad postignute uspjehe u izgradnji BiH.

“Na sreću, budućem predsjedavajućem ali i članovima Vijeća ministara BiH ne treba puno vremena za istraživanje, definisanje i profilisanje programa rada – potrebno je samo nastaviti strateškim pravcem koji je utvrdio prethodni sastav Vijeća ministara pod vođstvom Nikole Špirića”, rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, novo Vijeće ministara treba da nastavi započetim putem evropskih integracija, jedinog puta koji BiH vodi u bolju budućnost.

“Vjerujemo da je nakon perioda dominacije političkog nadmudrivanja sazrelo vrijeme da, uz uvažavanje svih naših posebnosti, na osnovu očiglednih zajedničkih interesa krenemo u stvaranje uslova za naš ekonomski i socijalni razvoj, jačanje demokratskih procesa, mira, bezbjednosti, zdravlja i sreće ljudi”, naglasio je Bevanda.

On je ocijenio da je samo koordinisanim i posvećenim djelovanjem cjelokupnog Savjeta ministara moguće u vremenu koje slijedi BiH učiniti boljom, bogatijom i uspješnijom zemljom za sva tri njena konstitutivna naroda, njene manjinske narode i sve građane.

Za uspjeh Vijeća ministara, dodao je, neophodna je kontinuirana i bliska saradnja sa Parlamentarnom skupštinom BiH.

Ističući da je temelj BiH utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom, kojim je precizirano da BiH čine tri konstitutivna naroda kao nosioci suvereniteta, Bevanda je zaključio da je krajnje vrijeme za odlučnu i hrabru akciju kako bi se stanje u BiH popravilo i kako prilike za to ne bi bile bespovratno izgubljene.

U Predstavničkom domu otvorena je rasprava o Bevandinom ekspozeu, nakon čega poslanici treba da se izjasne o odluci Predsjedništva BiH o njegovom imenovanju za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

 

Srna/Informer.ba