Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Bevanda: Mediji zlonamjerno komentarisali moje prisustvo na obilježavanju Dana RS

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda konstatovao je da su mediji zlonamjerno komentarisali njegovo prisustvo svečanosti u Banjaluci povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, i naglasio da svaku priliku, uključujući i proslavu Dana Republike, treba iskoristiti za razgovore.

Ta prilika je, kaže Bevanda, iskorištena za razgovor sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i drugim ministrima, te ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom, kao i predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom i predsjednikom Vlade Aleksandrom Džombićem.

“Je li bolje iskoristiti priliku i razgovarati u poluformalnoj atmosferi ili se nalaziti u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, uslikati se, razići i ništa ne postići”, zapitao je Bevanda, napomenuvši da je na proslavi Dana Republike bio u sastavu stranačke delegacije i na zvaničan poziv.

Gostujući u programu Televizije OBN, Bevanda je podsjetio da je u svom ekspozeu naglasio važnost odnosa BiH sa susjedima i najavio da će se kao predsjedavajući Savjeta ministara BiH sastati sa premijerima Hrvatske Zoranom Milanovićem, Srbije Mirkom Cvetkovićem i Crne Gore Igorom Lukšićem.

Grčki sindrom

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da se svima, pa i BiH može desiti grčki sindrom, ukoliko bude neodgovornosti, življenja u iluzijama, te nesuočavanja sa realnom situacijom.

Za poboljšanje ekonomskog i fiskalnog stanja u BiH, prema Bevandinim riječima, potrebno je vući radikalne poteze.

Bevanda je najavio da će prioritet u radu novog Savjeta ministara biti budžet BiH za 2012. godinu.

“Pred nama stoji da se pripremimo i obezbijedimo novac za popis i lokalne izbore, da finansiramo granične prelaze prema Hrvatskoj, koji će od iduće godine biti prelazi prema EU”, rekao je Bevanda za OBN televiziju.

On je dodao da bi u pripremama budžeta za ovu godinu trebalo vidjeti koliko nedostaje novca i gdje se može uštedjeti, uključujući i uštede na zakupu prostora za smještaj institucija BiH.

Govoreći o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, Bevanda je rekao da je “olaki izlazak iz aranžmana najlošija poruka”.

“Ukoliko ste zaključili nešto sa Međunarodnim monetarnim fondom, otvaraju vam se vrata Svjetske banke i svih svjetskih finansijera“, istakao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Kada je riječ o raspodjeli  sredstava sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje, Bevanda, koji će u narednom periodu predsjedavati Fiskalnim savjetom, smatra da bi svi učesnici u raspodjeli trebalo  da nađu pravu mjeru i da bez strasti uđu u razgovor.

”Svi bi trebalo da se vrate u realnost i da postave realne budžete. Po meni, trebalo bi se vratiti aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, i to ne zbog zbog tog fonda, nego i Svjetske banke i ostalih finansijera“, zaključio je Bevanda.

Ističući da vjeruje u Savjet ministara, Bevanda je naglasio da će njihov rad zavisiti od političkih lidera i stranaka.

“Može Savjet ministara raditi izvanredno kao tim, ali ako nema podrške parlamenta, to neće puno značiti”, konstatovao je Bevanda.

 

Srna/Informer.ba