Politika Udarno Vijesti

Bevanda: Milanovićeva posjeta nije bila stranačko sijelo

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda smatra da je posjeta predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića BiH ispunila svoju svrhu, jer je otvoreno oko 20 gorućih životnih tema koje nisu riješene već 20 godina.

Bevanda podsjeća da je tokom posjete Milanovića razgovarano o graničnim prelazima, izvozu Hrvatske u BiH nakon što izađe iz Cefte, Jonskom autoputu, problemima Neuma, koridoru Pet ce, mostu Gradiška, kontroli vazdušnog saobraćaja, statusu luke Ploče, izlazu na otvoreno more, evropskom putu BiH i pomoći u dokumentaciji i administraciji, imovini BiH u Hrvatskoj, izbjeglicama…

Navodeći da su neki htjeli da diskredituju Milanovićevu posjetu BiH, Bevanda ističe da ne vidi ništa loše u tome što je Milanović imao potrebu da posjeti mjesta koja raniji premijeri Hrvatske nisu.

“Ne mogu da prihvatim da je ovo bio nacionalni ili nacionalistički program. Mislim da u protokolu nije bilo nijednog kiksa. Činjenica da je Milanović došao u posjetu institucijama BiH, sastao se sa predsjedavajućim Savjeta ministara, kolegijumom oba doma parlamenta, te članovima Predsjedništva BiH jasna je poruka onima koji su mislili da će posjeta biti stranačko sijelo”, rekao je Bevanda za “Dnevni avaz”.

On ističe da je razočaran “crnilom i pikanterijama” koji su nekima bili bitniji od poruka i tema koje su tokom Milanovićeve posjete otvorene.

 

Srna/Informer.ba