Politika Vijesti

Bevanda: Ne pomaže mi što imam i hrvatsko državljanstvo, BiH je moja država

Mandatar za sastav novoga Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je u utorak da će među prioritetima rada biti jačanje saradnje sa susjedima, dodavši da ne očekuje da će se odnosi s Hrvatskom zakomplicirati nakon njezina ulaska u Evropsku uniju.

“Jedan od prioriteta bit će intenzivni kontakti sa susjedima, prije svega s Hrvatskom s kojom imamo najdužu granicu. Ohrabruje me što je jedna od prvih izjava hrvatskoj premijera Milanovića bila da će jedan od prioriteta biti saradnja s BiH“, rekao je Bevanda za medije u Mostaru.

Dodao je da ne očekuje da će odnosi dvije zemlje biti otežani nakon uspostava schengenskoga režima granica.

“I Hrvatskoj je jako stalo do dobrih odnosa s BiH. Gledajući čisto interesno, BiH je najveće tržište Hrvatske i obrnuto. Pozitivna vanjskotrgovinska bilanca jasno upućuje da je Hrvatskoj jako bitna Bosna i Hercegovina”, pojasnio je mandatar koji tokom januara očekuje potvrdu u parlamentarnoj skupštini BiH.

Odbacio je kao neutemeljene strahove dijela političkih predstavnika Bošnjaka da bi veća uloga Hrvatske i Srbije mogla biti štetna za
Bošnjake.

“To je rezultat medijskih manipulacija, ali i neodgovornih političkih izjava. Meni nije od pomoći to što ja imam dvojno državljanstvo i što mogu otići u Hrvatsku. Ovo je moja država i ovdje se trebamo izboriti da budemo ravnopravni”, dodao je Bevanda.

Podržao je i inicijativu predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića za izgradnjom dijela jadransko-jonskog koridora kroz BiH do
Dubrovnika. Prema njegovim riječima, o trasi budućega koridora trebaju se dogovoriti BiH, Hrvatska i Crna Gora.

 

Onasa/Informer.ba