BiH Politika Udarno Vijesti

Bevanda: Nove ministre treba što prije imenovati

Iako Vijeće ministara BiH može raditi i donositi odluke i nakon smjene dva ministra iz Stranke demokratske akcije (SDA), s obzirom na to da će tu dužnost obavljati zamjenici, potrebno je što prije imenovati nove ministre, rekao je za današnji “Dnevni avaz” Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Sve je definirano zakonom. Zamjenik ministra obnaša dužnost do imenovanja novoga. S obzirom na to da u Ministarstvu odbrane postoje dva zamjenika, ja sam Mirka Okolića imenovao da obnaša dužnost minista do imenovanje novoga. Da sam imenovao Marinu Pendeš, bila bi to ružna situacija, odnosno neko bi odmah rekao da ima pet Hrvata – kaže Bevanda.

Kada je u pitanju imenovanje novih ministara, Bevanda kaže da će on, kao predsjedavajući Vijeća ministara, nakon dogovora lidera pokrenuti proceduru propisanu zakonom.

Dodaje i da je to potrebno učiniti što prije, jer je, kako kaže, normalno da pojedini zamjenici imaju “malo zazora” pri donošenju odluka.

Ipak, dok ne budu imenovani novi ministri, Vijeće ministara, tvrdi Bevanda, radit će, što će biti vidljivo već danas na tematskoj sjednici, kada će se odlučivati o “higijenskom paketu” i vijeću za državnu pomoć.

Što se tiče negativnog Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH na putu u članstvo u Evropskoj uniji, Bevanda ističe da je to očekivao te da je to realna situacija.

S druge strane, on pojašnjava da je Vijeće ministara već poduzelo određene korake i da su dobili pohvale iz Brisela.

Jedan od primjera je “higijenski paket”, koji na usvajanje čeka već četiri i po godine, ili, pak, koordinacioni mehanizam u procesu evropskih integracija, koji bi uskoro mogao, također, biti završen, s obzirom na to da je na jednoj od prethodnih sjednica donesena odluka o formiranju tima za izradu tog dokumenta.

Fena/Informer.ba