Politika Vijesti

Bevanda obavio konsultacije sa Tihićem

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda ponovio je danas, nakon sastanka sa predstavnicima SDA u Sarajevu, da će prioritet u njegovom budućem radu biti relaksiranje političke situacije u BiH, s ciljem donošenja budžeta institucija BiH za ovu godinu.

”Nakon današnjeg susreta sa predsjednikom SDA BiH Sulejmanom Tihićem i kandidatima ove stranke za Vijeće ministara BiH, i jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima SDP-a BiH, imam dobru vjeru da postoji zajednički imenilac u pogledu realizacije interesa i stavova definisanih političkim sporazumom šestorice lidera”, rekao je Bevanda novinarima.

Lider SDA Sulejman Tihić saopštio je novinarima da njegova stranka smatra da je Bevanda ličnost koja može da uspješno obavi funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

On je izrazio uvjerenje da će novi saziv Savjeta ministara BiH odlučno krenuti u akciju kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme, a što se posebno odnosi na nužnost bržeg ispunjavanja uslova za integraciju BiH u EU.

”Potrebno je, takođe, intenzivirati i unutrašnje integrativne procese, i unaprijediti koordinaciju Vijeća ministara BiH sa entitetskim i kantonalnim vladama, kako bi što prije donijeli evropske zakone i usvojili budžet BiH”, rekao je Tihić.

On je dodao da je sasvim svejedno da li će dogovor šestorice političkih lidera biti ispoštovan najprije u dijelu donošenja budžeta i zakona o popisu stanovništva i sistema državne pomoći, pa tek onda da uslijedi formiranje Savjeta ministara, ili ako taj proces bude išao obrnutim smjerom.

Tihić je potvrdio da su kandidati SDA za ministre bezbjednosti i odbrane Sadik Ahmetović i Muhamed Ibrahimović, dok će zamjenik ministra finansija i trezora biti Fuad Kausmović.

 

Srna/Informer.ba