Politika Udarno Vijesti

Bevanda: Vjerujem da kod svih ministara postoji volja da radimo kao tim

Zadovoljan sam sastavom novog Vijeća ministara BiH i vjerujem da postoji kod svih volja da radimo i djelujemo kao tim, kazao je danas novinarima predsjedavajući Vijeća ministara BiH (VMBiH) Vjekoslav Bevanda nakon neformalno-konsultativnog sastanka novog saziva Vijeća.

On je naglasio da je na sastanku razgovarano o pitanjima vezanim za primopredaju, lociranje problema u vezi proračuna, planovima za proračun i globalni fiskalni okvir od 2012. do 2014. godine.

“Zaključak s tog sastanka je da će svi dati maksimalan doprinos da bismo riješili probleme pred nama”, kazao je Bevanda.

Istaknuo je da je BiH, uz sve što je ostalo da se riješi, na korak do aplikacije za status kandidata za prijem u Evropsku uniju.

“Siguran sam da će ovo biti godina Evropske unije za BiH,” naglasio je Bevanda.

Zahvalio je predstavnicima medija za dosadašnju suradnju dok je obnašao drugu funkciju i pozvao ih da ta korektna suradnja bude i nastavljena.

Raniji predsjedavajući VMBiH, ministar finansija i trezora u novom sazivu Vijeća Nikola Špirić smatra da je važno da se o budžetu razgovara prije svega u okviru Ministarstva i Vijeća ministar BiH,  a zajedničke informacije treba dijeliti s javnošću.

Prema njegovom mišljenju „budžet nije stvar političke priče, nego egzaktnih podataka“.

“Pustite me da radim u petak, subotu i nedjelju. Onda ću vam saopćiti podatke o izvršenju budžeta za 2011.. Nekom će se to dopasti, nekome neće. Neko će biti u pravu, a neko neće, ali se moraju odblokirati institucije,” kazao je Špirić.

Novi saziv Vijeća ministara BiH potvrđen je danas na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Vjekoslav Bevanda imenovan je 12. januara ove godine za predsjedavajućeg VMBiH, a nakon konsultacija sa strankama predložio je novi sastav Vijeća ministara.

 

Fena/Informer.ba