Politika Udarno Vijesti

Bevanda: Za desetak dana potvrda novog Vijeća ministara

Mandatar za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda očekuje da, nakon što sutra završi konsultacije i s posljednjom strankom, SNSD-om, novi saziv te institucije dobije parlamentarnu potvrdu za desetak dana, do kada bi trebalo da se obave sve provjere predloženih kandidata. 

Bevanda je danas u Banjoj Luci razgovarao s predsjednikom Srpske demokratske stranke (SDS) Mladenom Bosićem, čija stranka je na mjesto ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH predložila Mirka Šarovića, a za zamjenike ministra pravde i ljudskih prava i izbjeglica Mirka Okolića i Radmilu Mitrović.

Posebno je zadovoljan, što će u novom Vijeću ministara biti Šarović, koga, kako je naveo, cijeni i kao političara i čovjeka, koji zna svoj posao.

Bevanda je uvjeren da će novo Vijeće ministara profunkcionirati kao ekipa, koja će dati sve od sebe da BiH „krene ka boljem sutra“.

Lider SDS-a očekuje da će Bevanda dobiti podršku u parlamentu BiH, mada, tvrdi, postoje političke snage koje vrše opstrukciju, čak i iz redova stranaka koje su potpisale dogovor „šestorke“.

S tim u vezi, nada se ipak da će buduće Vijeće ministara BiH osigurati usvajanje budžeta, koji će biti u skladu s ekonomskim prilikama koje vladaju u BiH i neće biti veći od ostvarenog u prošloj godini.

„Očekujem da će snage koje to opstruišu biti izolovane i na neki način definirane“, rekao je je Bosić uz nadu da će se provesti dogovor „šetorke“ o budžetu.

Bosić navodi da je SDS ponudio kadrove koji imaju zadatak da rade kao tim u novom sazivu Vijeća ministara, a Bevandi je prenio očekivanje da će Vijeće ministara osigurati da i ostali ministri rade u interesu svih građana i da će se „spriječiti da pojedini ministri putujući po svijetu provode i zastupaju stranačku, a ne politiku u interesu entiteta i svih građana BiH“.

„Naši ministri će imati zadatak da pokušaju da Vijeće ministara napokon profunkcioniše kao servis građana i entiteta i očekujemo od Bevande da napravi funkcionalno Vijeće ministara i provede reforme da bi zajedničke institucije doveo na mjeru interesa građana, odnosno da ukine sve što nema nikakvu funkciju i što služi samo da bi pojedini stranački kadrovi dobijali plaće“, rekao je predsjednik SDS-a na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Očekuje i provođenje dogovora šetorice predsjednika najjačkih političkih stranaka, a koji je prethodio nominaciji Bevande za mandatara, što znači uskoro usvajanje zakona o popisu i o sistemu državne pomoći.

Podsjetio je i da je prijedlog SDS-a i SNSD-a da se uskoro održi sjednica oba doma parlamenta BiH da bi se usvojila ta dva zakona te otvorio put daljnjoj saradnji i razrješenju krize u BiH, ali i rješavanju svakodnevnih problema građana.

Bosić je obavijestio Bevandu i o jučerašnjem stavu SDS-a i SNSD-a da će tražiti ukidanje Tužilaštva i Suda BiH, jer tvrdi da je situacija u pravosuđu “jedan od glavnih problema”.

Za te institucije, ponavlja tvrdnju da su “postale političke i da služe za prekrajanje istorije i pritiske na političare”, a nemaju više “nikakvu vezu s pravom”, što je „definitivno potvrdio slučaj ‘Dobrovoljačke ulice’“.

Vjekoslav Bevanda se nije izjašnjavao o tom pitanju, ističući da je predložen za predsjedavajućeg Vijeća ministara i da ne može govoriti kako će glasati njegov HDZ, dok to organi stranke ne odluče.

Naglasio je da će se on držati svog dijela posla u Vijeću ministara BiH, koji se tiče struke, a da se to tijelo treba osloboditi političkog uticaja, a sve da bi mogli da efikasno rade.

„Vijeće ministara će biti servis i pokušat će ostvariti dobru saradnju s parlamentom“, zaključio je Bevanda.

S druge strane, i Bosić dodaje da zahtjev SDS-a i SNSD-a za ukidanje Tužilaštva i Suda BiH nema veze s Vijećem ministara i da „taj problem nije od jučer, već je naglašen odlukom da se obustavi istraga u slučaju Dobrovoljačka“.

„Ukoliko naša inicijativa ne bude prihvaćena u parlamentu BiH, što je, vrlo vjerovatno, mi idemo dalje. Znate stav SDS-a da nije ni trebalo odustajati od referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH. Imamo jake argumente zašto mislimo istrajati na tom putu i ponovili smo ih više puta. Mislim da bi čak i međunarodna zajednica, ako nepristrano analizira rad tih pravosudnih institucija trebalo da podrži takav razvoj situacije“, tvrdi Bosić.“

Naveo je i da je Milorad Dodik tražio da se strani tužioci i sudije proglase nepoželjnim, sa čim se i SDS slaže, a ostaje da se vidi da li će to putem Ministarstva vanjskih poslova BiH biti prihvaćeno.

„Ukoliko bude volje da se objektivno analiziraju stvari ne vidim da je ovakakv rad Suda i Tužilaštva BiH u bilo čijem interesu, pa ni bošnjačkih stranaka, jer to što se dešava preko tih institucija nije ni u interesu čak BiH, kao države, jer definitivno pokazuje da se ovdje vode procesi koji treba da pokažu da ona ne može opstati kao dejtonska država“, tvrdi predsjednik SDS-a.

 

Fena/Informer.ba