BiH Izdvojeno Vijesti

Bezobrazluk Mladićevog advokata: Dokazat ćemo da genocida nije bilo

Miloš Šaljić, advokat zločinca Ratka Mladića, izjavio je da će u postupku odbrane u Haškom tribunalu dokazivati da nije bilo genocida u Srebrenici.

-Dokazivaćemo da genocida nije bilo. Zna se kako taj sud sudi, on sudi na osnovu ranije izvedenih dokaza, koje samo priključi spisima, a ne provjerava da li su ti dokazi ikada bili vjerodostojni ili ne- rekao je Šaljić za holandsku televiziju.

Šaljić je negirao da ubistva u julu 1995. godine imaju veze sa Mladićem.

-Prilikom osvajanja Srebrenice, borci, teritorijalci iz sela oko Srebrenice, su na silu uspjeli da od regularne vojske oduzmu sve one koje su imali na spisku, za koje su znali da su pobili njihove rođake, prijatelje, članove porodica iz okolnih mesta. Oni su odvojili po spiskovima oko 200 takvih i odveli ih i pored suprotstavljanja Mladića- rekao je Šaljić.

On je rekao da je malo vjerovatno da će Mladić biti oslobođen optužbi, ali da je cilj da “istina prodre u svijet, da se vidi da srpski narod nije genocidan”.

Verujem da će Mladić biti osuđen, ali ne i za genocid, jer genocida nije bilo”– izjavio je Šaljić.

Prema njegovim riječima, Mladić će kao svjedoke odbrane pozvati nekadašnjeg američkog državnog sekretara Madeleine Albright, nekadašnjeg predsjednika SAD Billa Clintona, francuskog generala i nekadašnjeg komandanta Unprofora u BiH Phillip Morion, prvog komandanta Unprofora Satish Nambiar i švedskog diplomatu Carl Bildt.

On je dodao da među svjedocima neće biti komandanti ili pripadnici holandskog bataljona Unprofora, koji je bio zadužen za srebreničku enklavu.

“Mislim da je pukovnik Karemans shvatio da je to neminovnost, da je RS, odnosno Mladić, bio prinuđen da eliminište tu rak-ranu u svojoj pozadini i da se on zato povukao i dozvolio da se desi to što se desilo”- rekao je Šaljić.