BiH Izdvojeno Vijesti

Bh. državljanstva odrekla se 49.632 građanina

Bh. državljanstva su se u posljednjih 12 godina odrekle 49.632 osobe.

Podaci su to najnovijeg izvještaja “Prava migranata i članova njihovih porodica”, koje je uradilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a radi se o periodu od 1998. do maja 2010. godine.

Isti podaci pokazuju da su od ukupnog broja lica koja su se odrekla bh. državljanstva, dvije trećine stekle državljanstvo Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske.

“Podaci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH pokazuju da van zemlje živi 1.350.000 emigranata, što čini 35 odsto ukupne populacije BiH. Ovi podaci za većinu država ne obuhvataju mlađe osobe, odnosno osobe koje su rođene u zemljama prijema“, navodi se u izvještaju.

Iako su posljednjih godina prisutni procesi radne migracija, odnosno privremenog zapošljavanja uglavnom niže i srednje kvalifikovanih radnika, značajno je prisutan i odliv visokoobrazovanih mladih ljudi, koji ima tendenciju rasta.

“S obzirom na to da ne postoje precizni podaci o odlivu mlade i visokoobrazovane radne snage iz zemlje, kao primjer mogu poslužiti pokazatelji Svjetske banke iz 2000. godine, prema kojima je procenat visokoobrazovanih koji su emigrirali iz BiH iznosio 23,9 odsto, što BiH stavlja na drugo mjesto u Evropi“, stoji u izvještaju.

Procenat ljekara koji su kao obučeni kadar napustili BiH iznosio je 12,7 odsto.

“BiH bi uskoro mogla doći u poziciju da uvozi radnu snagu, jer se veliki dio ekonomski najaktivnijeg stanovništva nalazi u emigraciji”, navodi se u izvještaju.

Stevo Pašalić, demograf, kazao je da je BiH uvijek bila migraciona zemlja, što znači da ju je mnogo veći broj ljudi napuštao nego što je dolazio u nju.

“Procjene su da se ukupni demografski gubici kreću oko 800.000 lica. Oko 527.000 lica otišlo je u inostranstvo u periodu oko rata, dok se demografski gubici zbog smanjenja nataliteta procjenjuju na oko 100.000 lica”, naveo je Pašalić.

Bojan Grebenar, predsjednik Omladinskog savjeta RS, kazao je da su navedeni podaci svakako šokantni, ali da, nažalost, pokazuju pravu situaciju.

“Zbog toga će se BiH i RS jednog dana morati suočiti sa činjenicom da je izgubljen jedan dobar dio mladog i obrazovanog stanovništva, koje je napustilo zemlju tražeći bolje uslove za život“, kazao je Grebenar.

On je istakao da, kada su u pitanju mladi ljudi, jedan od razloga njihovog odlaska jeste loše obrazovanje u BiH, koje, uprkos nekim reformama, još nije napravilo bitnije korake u napretku.

 

Nezavisne novine/Informer.ba