BiH Izdvojeno Vijesti

Bh. intelektualci traže od političara urgentno rješenje statusa generala Divjaka

Četiri bh. nevladine organizacije – Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnoptavnost (SGV-PR), Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNVBiH) i Asocijacija nezavisnih intelektualaca – Krug 99 još jednom su pozvali bh. političare i nadležne državne institucije da se dodatno angažiraju na planu iznalaženja mogućnosti za što skoriji povratak u BiH penzioniranog generala Armije RBiH Jovana Divjaka, koji se od 3. marta, a nakon hapšenja po potjernici iz Srbije, nalazi u Beču, gdje još čeka na odluku nadležnog austrijskog suda.

Predsjednici SGV-PR-a, VKBI-a i HNV-a BiH – dr. Sretko Tomašević, prof. dr. Nedžad Mulabegović i fra Luka Markešić, kao i predstavnik Kruga 99 prof. dr. Hidajet Repovac danas su na pres-konferenciji u Sarajevu izrazili protest i ogorčenje zbog sporosti u razrješavanju statusa generala Divjaka – čovjeka koji se na najmoralniji i najljudskiji način opredjelio za odbranu dostojanstva građana Sarajeva i slobodu BiH.

Istaknuli su obavezu nadležnih institucija BiH da odlučno zaštite integritet vlastitih građana, te da u saradnji s austrijskim vlastima insistiraju na istini i pravdi za generala Divjaka, a protiv insinuacija i pokušaja protagonista velikosrpskog projekta da falsificiraju i revidiraju faktografiju i već utvrđene činjenice vezane za odbranu Bosne i Hercegovine.

Predstavnici četiriju nevladinih organizacija ocjenili su da je potjernica srbijanskog pravosuđa u vezi s događajima u Dobrovoljačkoj početkom maja 1992. godine pravno neutemeljena, te da predstavlja propagandno sredstvo s ciljem izjednačavanja agresora i žrtve.

Solidarišući se u potpunosti s generalom Divjakom, podsjetili su na činjenicu da se Haški tribunal (ICTY) već izjasnio u vezi sa tzv. slučajem “Dobovoljačka”, ocjenivši kako u tom slučaju nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Četiri bh. nevladine organizacije smatraju neprimjerenim i krajnje zlonamjernim pokušaj izjednačavanja generala Divjaka s haškim optuženicima, koji se terete za najteže ratne zločine.

Predstavnici četiriju nevladinih organizacija najavili su da će njihov angažman na planu što skorijeg povratka generala Divjaka u Sarajevo i domovinu BiH biti nastavljen, te da će pisma upućena na relevantne adrese pratiti i druge konkretne aktivnosti, uključujući i upoznavanje nevladinih organizacija u prijateljskoj Austriji o statusu generala, kao i traženje potpore od drugih međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

General Jovan Divjak je uhapšen 3. marta na Aerodromu u Beču po potjernici iz R Srbije zbog događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.

Nakon kraćeg zadržavanja u ekstradicijskom pritvoru, general Divjak je uz kauciju pušten na slobodu i još se nalazi u Beču gdje bi se, prema medijskim navodima, do kraja jula treba održati ročište u austrijskom sudu, nadležnom za rješavanje u ovom predmetu.

 

Fena/Informer.ba