Ekonomija Udarno Vijesti

Bh. sezonci najbolje zarade ako kuhaju u Hrvatskoj

Budući da je turistička sezona iz godine u godinu sve uspješnija tako su veće i potrebe za sezonskim radnicima kojih bi ove godine na Jadranskoj obali trebalo biti zaposleno najmanje 17 tisuća, posebice mladih i stručnih.

Traže se i čistačice kojima se nudi plaća od 800 do 1000 maraka, konobari te kuhari koji mogu zaraditi i do 3 tisuće maraka mjesečno. Uspoređujući to s plaćama u BiH, može se dobro zaraditi. Naime, istraživanje provedeno u šest europskih zemalja pokazalo je da su prosječne bruto plaće najmanje u Srbiji, a najveće u Češkoj.

Country Manager

U BiH najmanje su plaćeni nekvalificirani poslovi, dok su u Hrvatskoj plaće za ista radna mjesta znatno veća nego u drugim zemljama regije. Radno mjesto Country Managera najplaćenija je pozicija u BiH. Podaci internetske stranice Plata.ba, koji se odnose na prosječne bruto plaće u BiH, uspoređeni su s bruto plaćama u Republici Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Republici Srbiji i Hrvatskoj. Najplaćenije radno mjesto (prema prosječnoj mjesečnoj bruto plaći) u BiH prema podacima Plata.ba je mjesto Country Managera u iznosu od 6147 KM. Djelatnik na istoj poziciji u Srbiji zarađuje 2610 KM, a u Hrvatskoj 5097 KM. Na ovom radnom mjestu najviše zarađuju Česi s plaćom u iznosu 7592 KM. Druga najplaćenija pozicija u BiH je mjesto direktora odjela u bankarstvu. Prosječna plaća na ovoj poziciji iznosi 4161 KM. Izvršni direktor u BiH zarađuje 3667 KM u prosjeku; u Srbiji 3374 KM, što bi bila najmanja plaća na ovom radnom mjestu; dok u Hrvatskoj prosječna plaća za ovu poziciju iznosi 4587 KM.

Direktori prodaje

Mjesto direktora prodaje jedna je od najplaćenijih pozicija. Direktor prodaje u BiH zarađuje u prosjeku 3560 KM, u Hrvatskoj 4031 KM, a u Srbiji je najmanja plaća za ovu poziciju u iznosu od 2762 KM. Direktor prodaje u Češkoj zarađuje 5143 KM što je najveća plaća na ovom radnom mjestu u usporedbi s ostalim zemljama. Radna mjesta menadžera prodaje farmaceutskih proizvoda te regionalnog menadžera po visini bruto prosječnih plaća u BiH zauzimaju peto mjesto s plaćama u iznosu 3040 KM i 3050 KM. Najplaćenije pozicije u BiH su pozicije u višem menadžmentu gdje spadaju pozicije direktora, menadžera te upravitelja. Prosječne najveće bruto plaće kreću se od 3040 KM do 6174 KM. Najmanje prosječne bruto plaće su na pozicijama pomoćnih radnika i NKV radnika.

 

Večernji/Informer.ba