Ekonomija Udarno Vijesti

BH Telecom u ovoj godini očekuje dobit od oko 150 miliona KM

Kompanija BH Telecom ostvarila je stopostotno strateške ciljeve iz plana poslovanja za period 2009-2011., a kontinuirani uspjeh kompanije bit će nastavljen i u narednom periodu zahvaljujući sistematičnomi i dobrom planiranju.

Ovo je izjavio danas u Sarajevu generalni direktor BH Telecoma Nedžad Rašidbegović na novogodišnjoj pres-konferenciji na kojoj je prezentirao rezultate poslovanja ove kompanije.

Rašidbegović je naveo da se na osnovu ostvarenih rezultata za prvih jedanaest mjeseci ove godine procjenjuje da će prihodi kompanije biti veći za oko 15 miliona KM nego prošle godine i iznosit će oko 615 miliona KM.

Očekivana dobit procjenjuje se na oko 150 miliona KM, a realizacija investicija u iznosu od oko 130 miliona. Ove investicije su više od 60 posto realizirale domaće firme.

”U periodu 2008-2011. u budžet FBiH smo što iz dobiti, što iz poreza na dobit uplatili 530 miliona KM”, podcrtao je generalni direktor ove kompanije.

Menadžment BH Telecoma je u 2011. godini učinio velike napore na konsolidaciji i ostvarenju maksimalno mogućih rezultata posebno na povećanju broja korisnika, prije svega ADSL i mobilnih, na uvođenju novih tehnologija kao što su 3G, NGN, novih usluga Triple play (moja WebTV), što je rezultiralo pozitivnim efektima.

Izvršena je, prema riječima generalnog direktora, i marketinška trasformacija tako da je kompanija postala tržišno orjentirana, kao i promjena organizacije u cilju da kompanija bude i servisno orjentirana.

Rašidbegović ističe kako će uvjeti poslovanja u narednoj godini vjerovatno biti teški, ali da će se kompanija truditi da ostvari nabolje rezultate.

Planom za narednu godinu predviđena je filozofija da je korisnik u centru, zatim unapređenje prodaje i podrške korisnicima, uvođenje novih usluga, a u kompaniji očekuju da će pokrivenost 3G mreže na kraju 2014. godine biti 95 posto stanovništva.

Izvršni direktori u direkcijama za tehnologiju i razvoj servisa i za razvoj poslovanja Elvidin Kovač i Hamdo Katica govorili su o realiziranim strateškim projektima BH Telecoma, te o konkretnih aktivnostima u narednoj godini.

Rečeno je da BH Telecom ima oko 125.000 internet korisnika,da je u ovoj godini zabilježeno povećanje broja korisnika usluge Moja TV, kao i broja korisnika u mobilnoj mreži. Zabilježeno je, međutim, smanjenje broja korisnika u fiksnoj mreži za oko 15-16 hiljada,

Planom za 2012. predviđena su između ostalog tehnološka unapređenja kroz modernizaciju pristupne mreže, razvoj 3G radio mreže kako bi se osigurala veća pokrivenost stanovništva, proširenje asortimana postojećih usluga novim paketima, kao i sniženje cijena u skoro svim segmentima.

 

Fena/Informer.ba