BiH Izdvojeno Vijesti

Bh. veterani štrajkuju glađu: Dajte nam što nam pripada

Oko 1.500 penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH počelo je štrajk glađu na platou ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH jer nije ispunjen njihov zahtjev da u budžetu za ovu godinu bude osiguran novac za isplatu penzija. Protesti su počeli u utorak. Na pločnicima su proveli noć. Nekadašnji pripadnici tri različite vojne formacije zajedno traže prava koja su im zagarantovana zakonom.

Kada je 1992. godine izbio rat u Bosni i Hercegovini, Vahid Salkić iz Zenice pristupio je Armiji BiH. U ratu je dva puta ranjavan. Nakon rata, Vahid je pristupio u profesionalnu vojsku u kojoj ostaje do 2010. godine.

Iz Oružanih snaga BiH, a na osnovu Zakona o službi u OS BiH, koji predviđa prijevremeno penzionisanje vojnika koji su navršili 35 godina starosti, Vahid je, zajedno sa još skoro 2.000 vojnika, otpušten. Iako im je zakonom zajamčena penzija, Vahid kaže kako prvu penziju čekaju pune dvije godine.

„Nismo mi tražili, oni su taj zakon predložili i usvojili jednoglasno. Samo nam dajte to, dajte nam to što ste vi usvojili. Ne tražimo mi ništa drugo. Mi smo njima stvorili i ovu zgradi – i sve smo im mi stvorili”, priča on.

Živi sa suprugom i dvoje djece. Stariji sin je drugi razred srednje škole, a mlađi ove godine završava osmi razred.

„On neće otići na ekskurziju. Mi djecu ispisujemo iz škole, a oni svoju upisuju na neke fakultete vani. A mi svoje ispisujemo iz normalnih škola. Glupo je i reći, jedino ovako da prospem na livadu soli i pasi travu – i to je to“, kaže Salkić.

Vahid je, zajedno sa još 1500 kolega, penzionisanih pripadnika OS BiH, nekadašnjih protivnika, u utorak došao u Sarajevo na proteste. Spavali su na pločnicima ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH. Traže da se u prijedlogu budžeta za 2012. godinu planiraju sredstva za isplatu njihovih penzija, koje su im zagarantovane zakonom.

“Najteže mi je što sam ponižen”

Bivši pripadnik VRS-a, Darko Topić iz Prijedora, također je nakon rata pristupio profesionalnoj vojsci BiH. Kaže kako ga najviše boli što je ponižen.

„Najteže mi je što sam ponižen kao čovjek. Moja osnovna, elementarna ljudska prava su ugrožena. Bačeni smo na najnižu ljestvicu srama – neće da čuju za nas. Bili smo stari za vojnike, sad smo mladi za penzionere”, navodi Topić.

Danas četveročlana porodica Topić živi od 15 eura dječijeg dodatka. Darko mjesečno na lijekove potroši 10 eura. Režije, kaže, odavno ne plaća jer nema odakle.

„Djeca su mlada, ona to toliko ne razumiju. Idu u školu, traže ovo ono, pitaju kad će penzija, kad ću ispuniti ovu želju ili onu, razumijete. A ja kažem polako, biće penzija. A najgore kad ih lažem, a ispada da ih lažem – već odavno ih lažem“, priča on.

Mario Jurčević iz Bugojna, otpušteni vojnik OS BiH, a nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, također čeka dvije godine na prvu penziju. Ima 32 godine staža. Otac je četvero djece i zajedno sa suprugom žive na selu. Kaže kako se bavi poljoprivredom, ali da jedva sastavlja kraj s krajem.

„Najstarijem djetetu sam obustavio školovanje. Vjerovatno ću sad i ovom sljedećem dok završi sad ovu treću gopdinu. Finansijska sredstva su katastrofalna. Nemamo knjižica. Nigdje ne možemo raditi. Ne možemo na crno, ne možemo zaraditi. Najveći je problem što se ne možemo pomiriti da smo odbačeni ovako kao niko, od političara koji su nas tapšali po ramenima, koji su nas zaveli ispočetka. Jer mi smo obični narod, mi smo dokazali da mi možemo živjeti skupa. Oni bacaju kost među narod, oni dižu tenzije, oni napucavaju političke, nacionalne tenzije, svakojake. Samo je njima lijepo u ovoj državi – nikom više“, ocjenjuje Jurčević.

Za isplatu penzija za prethodne dvije i 2012. godinu bivšim pripadnicima OS BiH koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje potrebno je oko 15 miliona eura. S obzirom da Vijeće ministara BiH nije pronašlo način kojim bi osigurali sredstva za penzije bivših vojnika OS BiH, oko 1.500 ratnih veterana počelo je štrajk glađu.

Podsjećamo da je Parlamentarna skupština BiH usvojila 2010. godine izmjene i dopune Zakona o OS BiH kojim se vojnicima koji su do decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici ABiH, HVO ili VRS, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.

 

RSE/Informer.ba