BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Bh. vozači ”mrtvi pijani” sjedaju za volan

Bh. vozači u velikom broju slučajeva za volan sjedaju u vrlo alkoholisanom stanju, a kod nekih učešće alkohola u krvi dostiže i stanje kome.

Naime, dostupni podaci policijskih struktura u BiH pokazuju da je neslavni rekorder u ovoj godini vozač iz Foče, kod kojeg je alko-testiranjem od strane policije utvrđena količina od 4,55 promila alkohola u krvi!

Ljekari navode da količina od četiri i više promila alkohola u krvi označava stanje kome i moguću smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog pritiska ili gušenja tokom povraćanja, zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća. Takođe, i saobraćajni stručnjaci ističu da su ovo alarmantni podaci, te da je broj alkoholisanih vozača daleko veći nego što se pretpostavlja.

Podatak o neslavnom rekorderu na bh. putevima potvrdila nam je Danka Tešić, portparol CJB Istočno Sarajevo, i navela da je vozač kontrolisan u Foči.

Ale Šiljdedić, portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona, kazao je da je na području ovog kantona ove godine najveća izmjerena konceracija alkohola u krvi kod vozača 4,18 promila, te da je izmjerena alkometrom marke “Dreger”.

Takođe, i policija u Kneževu/Skender Vakufu, koja pripada CJB Banjaluka, prije nekoliko dana je alko-testiranjem jednog vozača otkrila da je on u krvi imao 3,48 promila alkohola. Prema informacijama iz CJB Banjaluka, na alkohol je testiran vozač opel vektre, koji je davao znakove pijanstva, ali policajci nisu mogli ni pretpostaviti da bi mogao imati toliko alkohola u krvi. U CJB Banjaluka su rekli da će zbog ovog prekršaja vozač dobiti novčanu kaznu od 400 KM, dva kaznena boda i dva mjeseca zabrane upravljanja automobilom, te su dodali da nemaju potpune podatke na nivou cijelog CJB, pa tako ne znaju da li je on rekorder među tzv. mrtvim pijanim za volanima.

“Najveća izmjerena vrijednost alkohola u krvi kod vozača na području koje pokriva MUP Kantona Sarajevo u ovoj godini je 2,9 promila”, potvrđeno je u MUP-u Kantona Sarajevo.

Ljerka Stanimirović, portparol CJB Doboj, kazala je da je prilikom kontrole saobraćaja na magistralnom putu Derventa – Brod, u julu ove godine, alko-testiranjem vozača utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu 3,19 promila.

“Vozač i vozilo su, naravno, isključeni iz saobraćaja, a vozaču je izdat prekršajni nalog od 400 KM, izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od 60 dana i upisana dva kaznena boda”, rekla je Stanimirovićeva.

Kako je kazao Ivica Vrdoljak, portparol MUP-a Livanjskog kantona, vozač rekorder na području koje oni pokrivaju je kontrolisan u Drvaru i imao je četiri promila alkohola u krvi.

Prema riječima Milenka Jaćimovića, predsjednika Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, ovakvi podaci su katastrofalni i vrlo zabrinjavajući jer koncentracija alkohola u krvi preko četiri promila dovodi vozača u stanje kome i potpune odsutnosti.

 

“Trend upravljanja vozilom pod uticajem alkohola se povećava, a posebno zabrinjava stepen vjerovatnoće da će vozač koji upravlja vozilom biti zaustavljen, koji je jedan prema devet”, rekao je Jaćimović i dodao da policija ne može biti na svim mogućim lokacijama, te da daleko veći broj vozača na bh. putevima upravlja vozilom pod dejstvom alkohola.

On je naveo da se po broju uzroka nastanka saobraćajnih nesreća alkoholisanost vozača nalazi na trećem mjestu.

 

13.490

vozača u RS za devet mjeseci isključeno iz saobraćaja zbog alkohola

13.302

vozača u FBiH za devet mjeseci isključeno zbog alkoholisanosti

 

Uticaj alkohola

Učinak pojedinih nivoa alkohola u krvi na fizičke i mentalne funkcije:

– 0,2 do 0,3 promila – osoba osjeća laganu euforiju i gubitak sramežljivosti

– 0,4 do 0,6 promila – osoba se osjeća veselo, opušteno, te manji oprez

– 0,7 do 0,9 promila – lagane smetnje u ravnoteži, govoru, vidu, reakciji

– 1 do 1,25 promila – značajne smetnje u motornoj koordinaciji i procjeni

– 1,3 do 1,5 promila – smetnje u motoričkim funkcijama i manjak kontrole

– 1,6 do 1,9 promila – prevladava stanje tjeskobe, depresije i nemira

– 2 promila – zbunjenost, izgubljenost i dezorijentisanost

– 2,5 promila – ozbiljne smetnje u svim mentalnim i fizičkim funkcijama

– 3 promila – osoba ne shvata gdje se nalazi

– 3,5 promila – moguća pojava kome, poput hirurške anestezije

– 4 promila i više – koma i moguća smrt zbog prestanka disanja

 

Nezavisne/Informer.ba