BiH Udarno Vijesti

BHRT neće dozvoliti zastrašivanje novinara

Etiketiranje BHRT-a u pojedinim medijima i istupima pojedinaca kao sljedbenice, medijskog promotora pojedinih političkih stranaka jalovi su pokušaji da ti mediji i pojedinci prikriju vlastitu ovisnost od političkih centara moći te da pažnju javnosti preusmjere na drugu stranu, saopćeno je danas iz BHRT-a.

Poslovodstvo BHRT-a neće dozvoliti da se neistinama, konstrukcijama i lažima narušava ugled te kuće, neće dozvoliti zastrašivanje novinara i argumentom sile miješanje u uređivačku i poslovnu politiku BHRT-a.

Također, poslovodstvo BHRT-a će iskoristiti sve zakonske i institucionalne forme i procedure da očuva integritet uposlenika, funkciju i status neovisnog javnog servisa na razini države BiH. Jednako tako beskompromisno će pozvati na odgovornost, bez izuzetka, sve koji činjenjem ili nečinjenjem nanose štetu BHRT-u i ugrožavaju prava njenih uposlenika, stoji u saopćenju.

Nadalje navode da nisu sljedbenici niti jedne političke opcije ili njeni promotori, ali da su otvoreni da svim relevantnim političkim, društvenim, kulturnim, socijalnim predstavnicima daju adekvatan prostor za medijsku prezentaciju i to samo u skladu s pravilima i principima javnog emitiranja i novinarske profesije.

 

Fena/Informer.ba