BiH Udarno Vijesti

U BiH 116 osoba oboljelih od AIDS-a

Od 1986. kada je registrovan prvi slučaj zaraze virusom HIV-a do novembra 2011. u BiH je registrovano 196 HIV pozitivnih osoba, a kod 116 se razvio AIDS, saopćeno iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

U povodu 1. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, iz Ministarstva podsjećaju da su od navedenog broja registrovanih slučajeva, gotovo dvije trećine muškarci, a prosječna dob oboljelih u BiH je oko 37 godina.

Najčešći put prenosa HIV infekcije u BiH je heteroseksualni (56 posto), homoseksualni i biseksualni (20,3), injekciono korištenje droga (5,8), krv i krvni preparati (2,9) te vertikalni prijenos s majke na dijete (1,4 posto).

”Trenutno u BiH 63 osobe primaju antiretroviralne lijekove za liječenje HIV infekcije”, navedeno je u saopćenju.

Na osnovu raspoloživih epidemioloških podataka može se uočiti povećanje broja novoregistriranih slučajeva infekcije HIV-om u BiH. U 2011. registrirane su 26 HIV pozitivne osobe od čega 11 s razvijenim AIDS-om.

Također, smanjuje se  dob novoregistrovanih slučajeva.

Međunarodni dan borbe protiv HIV/AIDS-a se u svijetu obilježava već više od trideset godina radi podizanja svijesti o HIV/AIDS-u kao globalnom problemu.

Procjenjuje se da danas u svijetu živi oko 34 miliona osoba zaraženih HIV virusom, od čega 2,7 miliona novoinficiranih slučajeva tokom 2010., a 1,8 miliona je umrlo od posljedica AIDS-a.

Na globalnom nivou broj novoinficiranih slučajeva je u padu za 21 posto u odnosu na 1997., a također u odnosu na 2005. za 20 posto je smanjen broj smrtnih ishoda povezanih s AIDS-om, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Srna/Informer.ba