Politika Udarno Vijesti

BiH će biti uzdržana prilikom glasanja o nezavisnosti Palestine

BiH će morati da bude uzdržana prilikom glasanja u Vijeći sigurnosti UN o zahtjevu Palestinske uprave za punopravno članstvo u svjetskoj orgnizaciji, potvrdio je Dženan Selimbegović, savjetnik za informisanje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Agencija Asociated press prenosi da su nade Palestinaca da će dobiti neophodnih devet glasova u Vijeću sigurnosti UN time pretrpjele veliki udarac.

Selimbegović je rekao da još nema zvaničnog stava BiH, jer se članovi Predsjedništva ne slažu o tom pitanju i da su šanse da neko promijeni stav samo “teoretske”.

“Zvanično Predsjedništvo nema stav i prema tome ni ambasador BiH u UN nema stav”, rekao je Selimbegović američkoj agenciji i dodao da Predsjedništvo neće imati drugog izbora osim da bude uzdržano.

Palestinski zvaničnici rekli su da oni već imaju osam glasova i da su računali na BiH da im daju deveti glas. SAD obećale su da će u svakom slučaju uložiti veto na članstvo Palestinaca u UN.

AP napominje da  su se Palestinci nadali da će dobiti dovoljno glasova da izazovu veto što bi osramotilo SAD,  jer bi ih prisililo da se usprotive volji međunarodne zajednice.

Agencija navodi da je bošnjački član Predsjedništva (Bakir Izetbegović) podržao ovaj zahtjev, srpski član (Nebojša Radmanović) ima “proizraelski” stav, a da hrvatski član (Željko Komšić) još nije iznio svoj stav.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas zatražio je od Savjeta bezbjednosti da primi Palestince u punopravno članstvo. Palestinci kažu da, iako nikakvo glasanje neće okončati izraelsku okupaciju palestinske teritorije, oni vjeruju da bi međunarodno priznanje osnažilo njihovu poziciju u budućim pregovorima.

SAD i Izrael tvrde da se mir može postići samo putem pregovora.

Palestinci su juče primljeni u članstvo UNESCO što bi ovu agenciju moglo koštati petine njenog budžeta, dok SAD i drugi protivnici kažu da bi to moglo nanijeti štetu bliskoistočnim mirovnim pregovorima. BiH je bila uzdržana.

Srna/Informer.ba