Ekonomija Izdvojeno Vijesti

BiH će godišnje gubiti milione zbog ulaska Hrvatske u EU

Ulaskom Hrvatske u EU, BiH bi mogla da izgubi tržište na kojem godišnje zaradi 156 miliona eura, jer roba iz BiH trenutno ne ispunjava kriterije EU – od zadovoljavanja kvaliteta, do interne zakonske regulative, koja mora biti u skladu sa onim što traži Unija, procjena je Razvojnog programa UN (UNDP).

Šef Odjeljenja za regionalni ruralni razvoj UNDP-a BiH Nedim Ćatović smatra da je skandalozno da niko privrednike iz BiH ne upozorava na ovu opasnost, te da bi institucije vlasti u BiH, uz pomoć proizvođača, trebalo da zajedno sa Vladom Hrvatske traže rješenja kako prevladati buduće stanje.

Proizvođači iz BiH, koji žive od plasmana svojih proizvoda u Hrvatskoj, ističu da bi vlasti u BiH trebalo da krenu u razgovore sa zvaničnim Zagrebom, ali i Briselom, da bi izlobirali odluku po kojoj bi im hrvatsko tržište za njihove proizvode bilo dostupno barem još dvije godine, uz klauzulu da se njihovi proizvodi ne prodaju izvan Hrvatske.

I proizvođači iz Hrvatske zabrinuti su kako će njihovi proizvodi biti tretirani u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, kada postane članica EU i kada izađu iz bescarinske unije CEFTA-e, jer će doći do promjene carinskih stopa.

 

Srna/Informer.ba