Ekonomija Vijesti

U BiH deficit utrostručen

Inflacija u BiH je porasla i u maju je iznosila 4,2 odsto, dok je deficit u prvom kvartalu ove godine utrostručen u odnosu na isti period 2010. i iznosi 6,7 odsto bruto društvenog proizvoda, navodi se u izvještaju Evropske komisije o stanju ekonomije u jugoistočnoj Evropi.

Industrijski rast u BiH u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 7,2 odsto, a u aprilu i maju 3,2, odnosno 2,3 odsto, prenose “Nezavisne novine”.

Nezaposlenost, koja je u 2010. godini zvanično iznosila 42,7 odsto i polovinom prošle godine dosegla maksimum, od ove godine je u blagom padu, a u aprilu je pala za 0,8 odsto.

Spoljna trgovina nastavlja oporavak i vraća se u stanje prije krize u prvom kvartalu, sa rastom izvoza od 24,5 odsto i snažnim rastom uvoza za 23 odsto, čime je jaz povećan za 20 odsto – navodi se u izvještaju Evropske komisije.

Kamate na kratkoročne kredite preduzetnicima su pale sa 7,7 odsto u februaru na 7,5 odsto u maju, a kamate na stambene kredite su sa 10,2 odsto u februaru pale na deset odsto u maju.

Istovremeno su pale kamate na depozite u domaćoj valuti za korporativni sektor sa 3,5 odsto u januaru na samo dva odsto u maju, dok su kamate na štednju građana pale za 0,1 odsto i u maju su iznosile 2,9 odsto. Rast kreditnih plasmana iznosi 5,4 odsto u maju u odnosu na 3,9 odsto u februaru.

  Aleksa Milojević, direktor Ekonomskog instituta iz Bijeljine, rekao je da najviše zabrinjava trend velike inflacije, te upozorio da zvanični podatak o inflaciji nije realan jer ne obuhvata nerealni odnos konvertibilne marke ka evru.

Kurs od dvije marke za evro odavno nije realan i to će se kad-tad vratiti kao bumerang, bilo kad BiH uđe u EU ili kada na drugi način dođe do prirodnog regulisanja vrijednosti kursa“, rekao je Milojević.

On smatra da će otvoreno tržište dovesti BiH do propasti, jer njena roba nije konkurentna robi iz regiona i EU.

 

Srna/Informer.ba