BiH Vijesti

BiH donirala 80 haubica Afganistanskoj nacionalnoj armiji

Za Afganistan će danas sa Sarajevskog aerodroma biti otpremljeno osam od ukupno 60 haubica tipa B30 od 122 milimetra, koje je BiH donirala Afganistanskoj nacionalnoj armiji.

Haubice, po 30 iz vojnih komponetni Republike Srpske i Federacije BiH, remontovane su u fabrikama namjenske industrije u BiH, zahvaljujući ugovoru između SAD i BiH vrijednom 5,4 miliona američkih dolara.

Preostale haubice trebalo bi da budu isporučene do kraja godine, a odluku o ovoj donaciji donijelo je Predsjedništvo BiH u oktobru 2009. godine.

Američki ambasador u BiH Patrick Moon rekao je na ceremoniji upriličenoj povodom slanja prvog kontingenta od osam haubica da će ova donacija BiH pomoći Afganistanu u izgradnji moderne i dobro opremljene vojske sposobne da osigura bezbjednost svih građana Afganistana.

Navodeći da ovo oružje zadovoljava standarde NATO i maksimalno povećava prilagodljivost i efikasnost za avganistansku nacionalnu vojsku, Moon je naglasio da se ovom donacijom smanjuje višak zaliha vojne imovine u BiH i vojni resursi potrebni za čuvanje te imovine.

Ova donacija, osim vojnika BiH u Afganistanu, značajan je doprinos težnji BiH da postane članica NATO”, istakao je Moon i dodao da se vlasti BiH pripremaju za odobravanje slanja treće rotacije vojnika u Afganistan.

Prema njegovim riječima, Vlada SAD obezbijedila je više od 49 miliona dolara pomoći od 2005. godine da bi pomogla Oružanim snagama i vlastima BiH da poboljšaju svoje kapacitete da bi BiH jednog dana bila spremna za članstvo u NATO.

Demonstriranjem svoje spremnosti i sposobnosti da doprinosi međunarodnoj bezbjednosti, BiH pokazuje političku opredjeljenost da radi na ostvarenju zajedničih ciljeva sa više od 40 partnera i savezenika NATO u borbi protiv terorizma i uspostavljanju mira i stabilnosti u Afganistanu“, naglasio je Mun.

Zamjenik ministra odbrane BiH Marina Pendeš rekla je da je ova donacija značajan doprinos miru i stabilnosti u Afganistanu i još jedan značajan korak ka približavanju BiH NATO.

BiH, osim 45 pripadnika Oružanih snaga koji se nalaze u Afganistanu, priprema se da zajedno sa pet drugih država iz jugoistočne Evrope uputi pripadnike koji će obučavati avganistanske snage bezbjednosti“, istakla je Pendeš.

 

Srna/Informer.ba