BiH Udarno Vijesti

BiH druga u Evropi po broju emigranata

BiH je druga zemlja u Evropi po broju emigranata sa 38,9 posto populacije, istakla je pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice Ruzmira Tihić-Kadrić na regionalnoj konferenciji “Povezivanje migracija s razvojem zemalja porijekla na zapadnom Balkanu”.
Kadrićeva je na skupu održanom 13. i 14. oktobra u Sarajevu rekla da emigranti iz BiH spadaju među najobrazovanije i naglasila da je većina njih BiH napustila u ratu, ali da je migracija nastavljena i nakon sukoba.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović rekao je da trenutno postoji između sedam i osam miliona emigranata koji vode porijeklo sa zapadnog Balkana, što čini četvrtinu ukupne populacije, te da ljudi iz dijaspore u svoje zemlje godišnje pošalju oko 10 milijardi dolara, što je 10 posto bruto društvenog proizvoda regiona.

Halilović smatra da je konferencija početak razgovora o velikoj razmjeri emigranata i mogućnosti korištenja njihovih ljudskih, finansijskih i socijalnih resursa koje dijaspora može donijeti na zapadnom Balkanu.

Šef Odjeljenja operacija pravosuđa, unutrašnjih poslova i reforme javne uprave Delegacije EU u BiH Marija Ferer Hokli rekla je da je EU poslednjih godina počela da povezuje migracije sa razvojem, te je 2005. godine usvojila Globalni pristup migracijama, koji se odnosi na dijalog i kooperaciju sa zemljama porijekla, tranzita i prijema migranata, redukciju negativnog uticaja odliva stručnjaka, kao i transfer penzionih prava, te socijalne aspekte migracije.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uz pomoć Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija Generalne direkcije za proširenje pri Evropskoj komisiji.

Učesnici konferencije saglasili su se da dijaspora ima veliki potencijal u doprinosu razvoja zemalja regije i istakli da je potrebno standardizovati politike migracija i usvojiti sistematski pristup, jer će “smanjenje emigracije iz regije zavisiti od odgovarajućeg ekonomskog razvoja”.

Srna/Informer.ba