BiH Udarno Vijesti

BiH i Hrvatska grade most preko Save dužine 430 metara

Ministar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović u Sarajevu je danas potpisao dva sporazuma s državnim sekretarom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Tomislavom Mihotićem.
Potpisani su Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji južnih graničnih dionica autoceste na koridoru 5-C i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške i priključnih graničnih dionica međudržavne ceste E-661.

Ministar Vidović rekao je da je danas okončan nešto duži proces tokom kojeg su delegacije dviju zemalja potpuno usaglasile i pripremile za potpisivanje dva sporazuma kojima se utvrđuju osnove saradnje i koordinacije aktivnosti na pripremi i izgradnji graničnih dionica na autocestama.

Sporazum o izgradnji južnih graničnih dionica autoceste na koridoru 5-C, kako je kazao, određuje obaveze istovremene izgradnje južne zajedničke granične dionice autoceste, a to su dionice od granice do spojne ceste u pravcu petlje Ploče, u RH, te od granice do petlje Zvirići, u BiH.

Po njegovim riječima, očekuje se da puštanje u promet ove dionice bude do kraja 2012. godine.

“Na južnoj graničnoj dionici nalaze se granični prijelazi Metković 2, sa strane RH, i Bijača, na strani BiH. U trenutku ulaska RH u EU to treba ostati i biti uz granični prijelaz Gradiška na sjeveru jedini na jugu tzv. BIP granični prijelaz preko kojeg će BiH moći izvoziti proizvode životinjskog porijekla, ribu i neke druge specifične proizvode. Zbog toga je od velike važnosti da i Uprava za indirektno oporezivanje izgradi na vrijeme granični prijelaz Bijača“, kazao je ministar Vidović.

On je dodao da je u toku izgradnja granične dionice u BiH Kravice – Bijača, dužine 5.255 metara, za što je BiH osigurala sredstva finansiranja iz kredita s EBRD-om, a vrše se i pripreme za izgradnju prve faze GP Bijača koji će se dijelom finansirati iz sredstava uplaćenih na ime dodijeljenih dozvola GSM operatora, koja je osiguralo Vijeće ministara.

“Izgradnjom južnih graničnih dionica autoceste na koridoru 5-C, BiH će na jugu imati kvalitetnu vezu s autocestom Zagreb-Split-Ploče i brzom četverotračnom cestom Luka Ploče – petlja Ploče“, kazao je Vidović.

Sporazum o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške i priključnih graničnih dionica uređuje osnov zajedničke izgradnje mosta BiH i Hrvatske te predviđa koordinaciju i usklađivanje priprema za izgradnju priključnih graničnih dionica.

Izradu glavnog projekta mosta nadzire ekspertni tim sastavljen od stručnjaka iz BiH, a idejno rješenje mosta je prihvaćeno na sastanku održanom u julu ove godine u Zagrebu.

Most je dužine 430 metara, širine 22,60 metara i planirano je da glavni projekt mosta bude završen do kraja ove godine.

“BiH i Hrvatska će projektantske pripremne i izvođačke radove, kao i stručni nadzor nad izgradnjom mosta finansirati u jednakim iznosima, znači po 50 posto. Za ove potrebe BiH je osigurala finansijska sredstva i planirala ih u iznosu od 12 do 14 miliona eura”, istaknuo je ministar Vidović.

Državnim tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Tomislav Mihotić smatra da se radi o kvalitetnim sporazumima.

On je rekao da EU, EBRD i još neke evropske institucije gledaju na ove projekte kao projekte od značaja za Evropu, a ne samo za regiju.

“Ono što je za nas posebno interesantno je ukupan koridor 5-C za koji je Hrvatska digla kod banaka kredit od 120 miliona eura, a ostatak sredstava je osiguran iz prihoda Hrvatskih autocesta i mi tu u razgovorima s Mađarskom stvaramo pretpostavke da oni završe svoj dio koridora. Očekujemo da će do 2015. Hrvatska u potpunosti realizirati svoj dio koridora 5-C”, rekao je, između ostalog Mihotić.

Fena/Informer.ba