BiH Izdvojeno Vijesti

BiH ima najnepismenije stanovništvo u Evropi

Nedavno istraživanje UNESCO-a pokazalo je da je u bosanskim gradovima funkcionalno nepismena čak trećina ljudi, što znači da nemaju ni osnovnu školu i da, osim vlastitog imena i prezimena, ne znaju da napišu ništa drugo. Istovremeno, taj broj na selu je još veći i iznosi nevjerovatnih 70 odsto!

Sve više analfabeta

„Poslije rata broj nepismenih u BiH je rapidno povećan, dok se interesovanje za opismenjavanje smanjilo. U gradskim sredinama BiH u dobu između 25 i 35 godine bez završene osnovne škole je gotovo 7,75 odsto muškaraca i 22 odsto žena. U okolini gradova bez osnovnog obrazovanja je 16 odsto muškaraca i 45,5 odsto žena, dok u seoskim područjima taj procenat iznosi gotovo 25 odsto za muškarce i 47,5 odsto za žene”, navodi se u istraživanju UNESCO-a.

Podsjećajući da je prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva iz 1991. u BiH, od tadašnjih 3.697.000 stanovnika, čak 367.700 bilo elementarno nepismeno, procjene Unesca govore da je danas taj broj znatno veći. „U odnosu na tadašnjih 9,9 odsto potpuno nepismenog stanovništva, procijenjuje se da je taj broj danas porastao na gotovo 15 odsto”, zaključuje UNESCO.

 

Press/Informer.ba