BiH Vijesti

BiH ima punu podršku Holandije na putu prema EU

Ambasador Holandije u BiH Sveder van Vorst izjavio je danas da BiH ima punu podršku njegove zemlje u trasiranju evroatlantskog puta i ostvarenju napretka u svim bitnim društvenim segmentima.

Prilikom razgovora sa predsjednikom Federacije BiH (FBiH) Živkom Budimirom u Sarajevu holandski ambasador je posebno istakao tržišne potencijale BiH i pozvao na stvaranje pozitivne klime koja bi privukla brojne ulagače iz Holandije i drugih evropskih zemalja.

Predsjednik Federacije Živko Budimir rekao je da je za napredak BiH veoma važno postići ravnopravnost tri konstitutivna naroda, ne zanemarujući položaj nacionalnih manjina.

On je naglasio i važnost suzbijanja kriminala i korupcije, povratka izbjeglih i raseljenih lica, te poboljšanje životnih uslova socijalno najugroženijih kategorija.

Očigledno je da se ništa od ovoga ne može ostvariti bez privrednog razvoja, pa je poboljšanje klime za razvoj privrede prioritet mog i djelovanja Vlade FBiH“, rekao je Budimir.

On je istakao da se već aktivno radi na uklanjanju nepovoljnih zakonskih rješenja koja su prepreka stranim ulaganjima, saopšteno je iz Budimirovog kabineta.

Razgovarajući o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, sagovornici su naglasili potrebu za politički dijalog i kompromis – da bi bila konačno uspostavljena funkcionalna vlast na državnom nivou.

 

Srna/Informer.ba