Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

BiH je iluzija od države

Milorad Dodik nastavlja utabanim stazam velikosrpske politike. Ponovo je negirao državu čiji je državljanin – Bosnu i Hercegovinu i priziva njen raspad.

U intervju za Press RS predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da postoji mogućnost da se formira „nekakav Savjet ministara“ i da BiH dobije budžet za narednu godinu, ali će opet ostati „problem i iluzija od države“.

Dodik je ponovio da nije pretjerano zagrijan za uspjeh Bosne I Hercegovine zbog toga što “RS nema koristi od BiH”.

Dodao je da razgovor o formiranju Vijeća misnistara nije na dnevnom redu sastanka šestorice lidera političkih stranaka u Italiji i odbacio je mogućnost bilo kakvog “Dejtona dva” uz obrazloženje da se “nefunkcionalna BiH u dugom trajanju jedino može raspasti”, naglasivši da hipotetički postoji mogućnost da se visoki predstavnik umiješa u proces formiranja vlasti, “što bi bio završni udarac BiH”.

Tako Milorad Dodik nastavlja tamo gdje su stali njegovi prethodnici i mentori u rušenju Bosne i Hercegovine (Slobodan Milošević, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić…). Dok sakuplja političke poene građani entiteta koji su ga izabrali za predjsjednika žive sve lošije, plate i penzije su sve manje, a u RS-u je najskuplji hljeb u regiji. Deficit ovog entiteta premašio je 1.100 miliardi KM što dovoljno govori u kakvoj se situaciji nalazi.

Također, očito je da Dodik ne bi mogao raditi ono što radi de nema moćne zaštitnike u Beogradu, piše Federalna.ba

 

Informer.ba