BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

“BiH je izgubila izuzetnog čovjeka”

Odlaskom Nijaza Durakovića BiH je izgubila izuzetnog čovjeka, naučnika, političara i patriotu koji se borio za jedinstvenu i suverenu BiH i sve njene građane.

Ovim riječima od Durakovića se danas oprostila član Predsjedništva Republike BiH, profesorica Tatjana Ljujić-Mijatović na komemoraciji koju su organizirali SDPBiH i Parlament FBiH.

Ljujić-Mijatović je izrazila saučešće porodici Duraković uz konstataciju da je njihov gubitak nemjerljiv.

Od Durakovića su se oprostili i profesor Mirko Pejanović, Ivan Brigić i premijer FBiH Nermin Nikšić.

Pejanović je podsjetio na bogatu naučnu i političku karijeru prof.dr. Nijaza Durakovića kao i na njegovu važnu ulogu u očuvanju BiH.

“Duraković je svojim znanjem, političkim iskustvom i nesebičnim angažmanom podario zemlju bosanskohercegovačku i njene ljude najboljim idejama za život u miru i zajedništvu i evropskom prosperitetu“, kazao je Pejanović.

Emotivan govor održao je i Durakovićev dugogodišnji prijatelj Ivan Brigić koji je kazao da je Duraković u svim javnim ili privatnim nastupima isticao da je socijaldemokrata te da će to ostati bez obzira na sve što se oko njega događa.

“Duraković je napisao program za SDPBiH, zajedno s Esadom Zgodićem, i to će ostati činjenica bez obzira na to ko šta sada mislio i govorio“, rekao je Brigić.

Premijer FBiH Nermin Nikšić istakao je da je Duraković iznad svega volio život i druženje.

“Bio je jedan od najupečatljivijih političara na našim prostorima. Iza njega će ostati praznina koju će biti teško popuniti. Generacije koje dolaze na njegovom primjeru mogu naučiti kako se voli BiH. Njega više nema, ali ostat će u srcima i mislima njegovih esdepeovaca“, kazao je Nikšić.

Sala za sjednice Parlamenta FBiH bila je prepuna onih koji su dijelili radni, životni i društveni prostor s Nijazom Durakovićem.

Komemoraciji su prisustvovali i predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović, član Predsjedništva SDP-a Damir Hadžić, predsjednik SBBBiH Fahrudin Radončić i mnogi drugi.

Nijaz Duraković bit će ukopan danas u 15 sati u haremu Ali-pašine džamije.

 

Fena/Informer.ba