Ekonomija Udarno Vijesti

BiH je najmanje zadužena od svih zemalja u regionu

Od svih zemalja zapadnog Balkana, BiH je najmanje zadužena, sa 25 posto učešća duga u bruto domaćem proizvodu, ali je zemlja sa najvišom stopom nezaposlenosti, koja iznosi 27 posto.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je Srni da, iako sve zemlje zapadnog Balkana imaju različite modele monetarne politike, njihovi problemi su skoro isti – bilježe blagi budžetski deficit i imaju problema sa zaduženošću.

Bilježi se blagi rast kredita u svim zemljama. U BiH je taj rast četiri posto, što govori da su banke počele da kreditiraju i stanovništvo i realni sektor“, rekao je Kozarić u Bečićima, gdje je održan sastanak guvernera centralnih banaka zapadnog Balkana.

On je naglasio da je u svim zemljama bankarski sektor likvidan, ali ima problema sa nekvalitetnim kreditima koji u BiH iznose 12 posto i nešto je bolja situacija nego u ostalim zemljama.

Kozarić je rekao da inflacija u BiH iznosi 3,7 posto, dok druge zemlje imaju sličnu ili nešto veću stopu.

Na skupu u Bečićima je naglašeno da finansijska stabilnost nema cijenu, i da monetarne institucije, odnosno svaka centralna banka, svojim mjerama pokušavaju da je održe, poručeno je danas u Bečićima, na sastanku guvernera centralnih banaka zapadnog Balkana.

Guverneri centralnih banaka BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije konstatovali su da sve zemlje bilježe pad direktnih stranih investicija, što je direktni uticaj finansijske krize u regionu i EU.

Kozarić je najavio da će naredni sastanak guvernera bitiu martu ili u aprilu u Beogradu, gdje će biti pozvani i guverneri centralnih banaka Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

Na današnjem sastanku su učestvovali guverneri Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, Centralne banke BiH Kemal Kozarić, guverner Narodne banke Makedonije Dimitar Bogov i guverner Banke Albanije Ardian Fulani. 

 

Srna/Informer.ba