BiH Izdvojeno Vijesti

BiH je vodeći opskrbljivač oružjem južnokavkaskih zemalja

Sudeći prema informacijama iz Registra o konvencionalnom oružju Ujedinjenih naroda, Bosna i Hercegovina vodeći je opskrbljivač oružjem južnokavkaskih zemalja, navodi jutros Dnevni Avaz.

BiH je od 2005. do 2010. godine Ermeniji prodala čak dvije stotine 75 milimetarskih minobacača i 35 komada drugog artiljerijskog naoružanja, javljaju tamošnji mediji.

Time je BiH došla na prvo mjesto izvoznika oružja u južnokavkaske zemlje, ispred Ukrajine, Češke, Bugarske i Bjelorusije.

Ministarstvo odbrane u procesu izvoza naoružanja učestvuje u davanju saglasnosti u smislu narušava li određeni izvoz odbrambenu sposobnost BiH. Mi nismo zaduženi da vodimo računa o tome je li neka zemlja pod embargom na uvoz oružja ili ne” – izjavio je za Avaz ministar odbrane Selmo Cikotić.

U Parlamentu BiH prije više od mjesec usvojen je zaključak kojim se obavezuje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da dostavi Komisiji za odbranu i sigurnost detaljne izvještaje o realiziranim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene za 2008., 2009. i 2010. godinu, potvrđeno je listu iz Komisije. No, takav izvještaj još nisu dobili.

 

Informer.ba