BiH Udarno Vijesti

BiH kupuje šest vatrogasnih aviona i jedan helikopter

Ministarstvo sigurnosti BiH pokrenulo je proceduru nabavke šest malih vatrogasnih aviona, takozvanih air traktora, i jednog helikoptera koji bi gasili požare u cijeloj BiH, potvrđeno je u ovom ministarstvu.

Inicijativu za nabavku vatrogasne eskadrile podržali su čelnici civilnih zaštita iz FBiH i RS.

Postoji opredijeljenost ovog ministarstva kao i struke za nabavku malih aviona koji bi bili korišteni za gašenje požara. Zajedno sa civilnim zaštitama RS i FBiH, te sa MUP-om RS i nadležnim u Brčko distriktu tokom iduće sedmice ćemo sastaviti radnu grupu koja će prvo načiniti studiju izvodljivosti, a nakon dogovora o finansiranju i ostalim detaljima krenuli bismo u nabavku ovih letjelica“, kazao je Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje.

Prema dosadašnjim procjenama, da bi se edekvatno odgovorilo na izazove ljetnih požara u BiH, potrebna je nabavka šest “air traktora”. To su avioni dvosjedi, koji imaju kapacitet od tri do četiri kubna metra vode, koje iz zraka posipaju po području zahvaćenom vatrom.

Posebna prednost je što ovi avioni, za razliku od kanadera, koji su mnogo veći, mogu vodu natankati u svakom bh. jezeru, te mogu polijetati i sa manjih sportskih aerodroma. Jedan ovakav avion košta oko 2,7 miliona eura, a u cijenu je uključena i obuka pilota.

Cijena je izuzetno niska kada se zna da je samo tokom ovih zadnjih požara oko Trebinja nastala šteta od između četiri i pet miliona KM.

Kada bismo kupili sve avione, oni bi se našoj zemlji isplatili za nekoliko godina. Postoji ideja da se u ovaj proces uključe i Oružane snage, koje nemaju dovoljno letjelica, tako da bi piloti i serviseri OS brinuli o ovim avionima“, kazao je Agić.

Milimir Doder, direktor Civilne zaštite RS, podsjeća da su avioni ovog tipa već gasili požare oko Trebinja, te da su se pokazali izuzetno efikasnima.

Apsolutno podržavamo inicijativu za nabavku ‘air traktora’. Mi smo pomoć crnogorskih aviona imali tokom gašenja požara i bez njihovih letova teško da bismo mogli sve pogasiti. I helikopter OS BiH bio je 40 dana u Trebinju, gdje je gasio požare, ali ovaj helikopter je limitiran jer ne može da radi noću i po velikim vrućinama.

BiH nema uslove za nabavku kanadera, ali ovi ‘air traktori’ su kao izmišljeni za naše podneblje“, rekao je Doder, istakavši da su u gašenju požara u Hercegovini učestvovali avioni iz Crne Gore, kao i da je dogovoren jedan nalet kanadera iz Hrvatske.

U FBiH već je načinjena studija o isplativosti nabavke “air traktora”.

Nadamo se da ćemo se dogovoriti da napravimo zajedničku jedinicu. Studija je pokazala da je za FBiH opravdana nabavka četiri ‘air traktora’, a za cijelu BiH šest.  S obzirom na političke podjele,  bojimo se da neće dođi do dogovora. U tom slučaju bi FBiH samostalno godišnje kupovala po jednu letjelicu“, kazao je Alija Tihić, direktor Civilne zaštite FBiH.

Samir Agić smatra da je moguće postići dogovor o ovom pitanju jer je nabavka vatrogasnih aviona u interesu svih građana.

 

Nezavisne/Informer.ba