Ekonomija Izdvojeno Udarno Vijesti

BiH među najnepoželjnijim za biznis u Evropi

Bosna i Hercegovina nije poželjna zemlja za strane, pa ni domaće investitore kada je riječ o pokretanju biznisa. Procedure su dugotrajne i skupe, a zbog složene administracije i velikih nameta kada se tek otvori firma, BiH se prema izvještaju Svjetske banke „Doing business“ nalazi na 125. mjestu, što je svrstava na dno ljestvice u Evropi.

Iako je u posljednje tri godine BiH preduzetnicima skratila vrijeme za otvaranje firme za 15 dana, i dalje ova zemlja zaostaje za susjedima.

Ribogojilište Leks nadomak Mostara danas je kompanija koja izvozi u zemlje Evropske unije. Dok je registravao preduzeće, vlasnik Dževad Handžar kaže da je prošao mukotrpan put, tako da je od momenta kupovine zemljišta do tehničkog prijema prošlo sedam godina, zbog čega su i zastarjele dozvole.

„Gotovo da je nemoguće legalno poslovati, a ni građani nisu pošteđeni, pa bi dobro bilo radi komparacije dovesti u Federaciju BiH neku svjetsku, poznatu kompaniju i prepustiti je par godina da radi u ovakvoj šumi sistema“, navodi Handžar, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

BiH je tokom protekle godine preduzetnicima skratila potrebno vrijeme za otvaranje firme sa 55 na 40 dana. A da bi se otvorila firma, potrebno je proći 12 procedura. U  praksi to izgleda drugačije, kaže Miloš Todorović iz Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT.

„Ako hoćete da registrujete firmu koja je najjednostavniji oblik društva sa ograničenom odgovornošću opet vam za to treba više od 40 dana, tako da možemo reći da je jedan od problema za pokretanje biznisa u BiH je taj što su još uvijek ostale spore i ipak komplikovane procedure i poprilična papirologija. S druge strane ako posmatramo troškove otvaranja biznisa u BiH, možemo reći da se oni u ovom trenutku za neki najjednostavniji oblik firme koju želite da otvorite svode na otprilike 2.000 KM, što je za naše uslove prilično veliki trošak“, kazao je Todorović.

Globalna ljestvica pokazuje da Bosni i Hercegovini u Evropi u leđa gleda samo Kosovo koje se nalazi na 168. mjestu. Ostale zemlje regiona nalaze se daleko ispred BiH, a u tome prednjači Makedonija koja se nalazi na visokom, šestom mjestu. U pojedinim zemljama svijeta, naprimjer, preduzeće se može osnovati putem interneta za svega jedan ili nekoliko dana.

„Proces počinjanja novog biznisa je samo jedan od segmenata poslovnog ambijenta i ambijenta za ulaganja, domaća i strana. Znači ako mi živimo u zemlji u kojoj su najveće stope doprinosa, u kojoj pored stopa doprinosa i poreza imaju još i parafiskalna davanja, onda se jasno vidi da BiH ne pruža povoljan ambijent, nije primamljiva za strane investitore. S jedne strane spora administracija – i svako može s tim računati da će umjesto jedan dan čekati 40“, kaže Remzo Bakšić iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Dugotrajne i komplikovane procedure nisu jedini razlog zbog čega BiH gubi potencijalne strane investitore. Tu su i politička nestabilnost i spora harmonizacija zakona sa evropskim. Izuzetno niska likvidnost u privredi ima veliki uticaj na novoosnovana preduzeća, a vlasti u BiH nemaju sluha za privrednike koji tek registruju firmu, kaže Miloš Todorović.

„Ne postoje nikakve olakšice za pokretanje biznisa kao što se radi u nekim zemljama, pa, recimo, u nekom početnom periodu ne plaćate neke takse ili plaćate manji porez ili ga uopšte ne plaćate u prvoj godini postojanja. Toga kod nas nema. Čim registrujete firmu, odmah plaćate pune obaveze – i to je ono što djelimično spriječava neke ljude da pokrenu biznis kod nas“, ističe Todorović, prenosi RSE.

U vrijeme kada je broj nezaposlenih gotovo dosegao broj onih koji rade, mnogi građani BiH mogli bi uzeti stvar u svoje ruke kada bi procedure bile jednostavnije.
U Svjetskoj banci BiH sa više optimizma gledaju na stvari. Tarik Šahović iz ove međunarodne organizacije kaže da se stvari rješavaju korak po korak.

„Od početka objavljivanja Doing business izvještaja do prije tri godine BiH je konstantno padala. U zadnje tri godine BiH ima blagi trend poboljšanja. Nije to puno, to je dva, tri mjesta, jedno mjesto, ali opet pokrenut je trend. To govori da su pokrenute reforme, što je po meni prvi indikator da se nešto radi. Ne bi valjalo da konstantno padamo. U nekim stvarima su dobre stvari urađene. Vi imate neke druge indikatore gdje je stvarno BiH fantastične stvari uradila – npr. tipa registrovanje zemljišta, mnogo bolje nego zemlje u regiji. Ali BiH je još uvijek negdje pri kraju što se regije tiče, a i globalno“, navodi Šahović.

 

Informer.ba