BiH Udarno Vijesti

I u BiH moguće napraviti bombu od đubriva

Sastojke za bombu, sličnu onoj koja je u petak detonirala u Oslu i od čije razorne moći je izgubljeno osam života, moguće je legalno kupiti i u Bosni i Hercegovini, potvrdili su sagovornici iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Do sada nismo zabilježili nijedan slučaj od poslije rata u Sarajevu da je eksplodirala bomba sastavljena od dizela i vještačkog đubriva. Koliko je meni poznato, u poslijeratnom periodu ovakvih napada nije bilo u cijeloj BiH”, kazao je Nusad Ajanović, načelnik Odjeljenja kriminalističke tehnike MUP-a Kantona Sarajevo .

Prema prvim informacijama iz Norveške, bomba koja je korištena u napadu na zgradu Vlade u Oslu napravljena je od kombinacije vještačkog đubriva i dizel goriva.

Slična eksplozivna naprava, od vještačkog đubriva i goriva, korištena je i u napadu ispred jedne federalne zgrade u Oklahomi u SAD 1995. godine kada je poginulo 168 ljudi.

Vještačko đubrivo pogodno je za pravljenje eksplozivne naprave jer je glavni sastojak nitrat, koji je i jedan od sastojaka eksploziva. Bomba sastavljena od vještačkog đubriva mnogo je manje razorna od one sa pravim eksplozivom.

“U svim bombaškim napadima koji su se dešavali kod nas korišten je vještački ekploziv. Naš je problem što eksploziva i oružja ima mnogo, jer je dosta toga ostalo iz rata, tako da kriminalci

nemaju potrebe za ovim alternativnim metodama“, rekao je Ajanović, istakavši da policija ne želi puno raspravljati o ovim stvarima jer se plaše da ne “inspirišu” potencijalne počinioce.

Osim vještačkog đubriva u redovnoj upotrebi su i druge supstance koje mogu biti zloupotrijebljene.

Sve što je lahko zapaljivo je potencijalno opasno. Nikome ne možete zabraniti kupovinu benzina ili razrjeđivača. Svi koriste ove stvari za normalnu upotrebu, ali od njih se može napraviti i Molotovljev koktel“, istakao je Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo.

 

Srna/Informer.ba