BiH Izdvojeno Vijesti

BiH nakon rata napustilo 100.000 mladih

Bosnu i Hercegovinu je od 1995. godine napustilo 100.000 mladih, a više od 70 odsto mladih danas želi da napusti zemlju za stalno ili na duži period – rekla je direktor Udruženja Infohaus Dženana Alađuz. Čak 60 odsto mladih u BiH je nezaposleno, rekla je ona.

U Sarajevu su danas Institut za razvoj mladih KULT i Delegacija Evropske unije u BiH promovisali “Vodič kroz Zakon o mladima Federacije BiH /FBiH/”, čiji je cilj što bolja implementacija tog zakona, te poboljšanje položaja mladih u tom entitetu. Predstavnici KULT-a ocijenili su na konferenciji za novinare da će Vodič doprinijeti ažurnijem uključivanju svih nivoa vlasti u FBiH da se zakonske odredbe dosljedno provedu i politika federalnih vlasti prema mladima dobije jasniju i bolju viziju.

U KULT-u ocjenjuju da će dosljedno implementiranje zakona morati donijeti pozitivne promjene u odnosu federalnih vlasti prema mladima, kao i da je neophodno aktuelizovati pitanje formiranja ministarstva za pitanja mladih na nivou FBiH. Vodič, pored pojašnjenja zakona o mladima, sadrži dva vrlo važna dokumenta Evropske unije koji uređuju oblast mladih, poređenje tih zakona u FBiH i Republici Srpskoj, te tekst o procesu nastanka zakona u FBiH.

Iako je Zakon o omladinskom organizovanju Republike Srpske usvojen krajem 2004. godine, a Zakon o mladima FBiH sredinom 2010. godine, teško se može reći da se promijenio na bolje položaj mladih ljudi u BiH, ocjena je KULT-a.

Knjiga je štampana u okviru projekta “Učešće mladih u strateškom razvoju lokalnih zajednica”, koji sufinansira EU.

 

Srna/Informer.ba