BiH Ekonomija Izdvojeno Vijesti

BiH (ne)sposobna da krene dalje na putu prema EU

BiH kao potencijalni kandidat za članstvo u EU ima dvije opcije na raspolaganju da riješi problem finansijske i političke korupcije – ostati na putu ka članstvu u EU i osnažiti svoju poziciju na Balkanskom poluostrvu tako što će postati centar trgovine u regionu.

Čini se da je BiH izabrala da slijedi oba pravca, ali nije istinski posvećena nijednom, navodi se u tekstu pod naslovom “Sarajevo na raskrsnici” koji je objavljen na sajtu EU “Europolitics”.

Iako BiH nije podnijela formalnu aplikaciju za članstvo u EU, jer nije zatvorena Kancelarija visokog predstavnika /OHR/, što je bio preduslov aplikacije za članstvo, BiH je od Evropske komisije u junu dobila Mapu puta za pristup Uniji.

Ako vlasti u BiH ne budu pokazale ubrzan napredak to će samo potvrditi već kritikovanu nesposobnost BiH da krene naprijed na putu ka EU“, navodi se u tekstu i dodaje da dok neki zvaničnici EU krive Sarajevo za ovu situaciju, drugi smatraju da i međunarodna zajednica treba da snosi dio krivice.

Drugi put kojim BiH može da krene, paralelno sa evropskim aspiracijama, je da postne novi centar cjelokupne balkanske trgovine.

Kao most između Zapada i Istoka, BiH već neke zemlje vide tačku pristupa tržištu Balkana“, navodi se u tekstu.

U tekstu se podsjeća da je Turska već preduzela korake kao uspostavljanju poslvnih veza i otvaranju firmi u BiH.

“Oko 620 godina što je Otomansko carsto osvojilo ovu zemlju Ankara sada ponovo ulazi u tu zemlju sa ciljem jačanja bilateralnih i trgovinskih veza“, navodi se u tekstu, i dodaje da je prema podacima Agencije za statistiku BiH, prošle godine Turska bila među prvih pet zemalja po investicijama u BiH.

Dok su investitori i dalje zabrinuti i boje se ulaganja u BiH, njena blizina EU čini zemlju privlačnom za strana ulaganja.

Strane investicije u BiH 2011. godine iznosile su ukupno 313 miliona eura, što je značajno manje u odnosu na susjednu Hrvatsku /1 milijarda/ i Srbiju /1,5 milijardi/.

Nezavisne/Informer.ba