Crna hronika Udarno Vijesti

BiH: Nove droge dostupne, jeftine i ubitačne!

Nove vrste droga koje se šire evropskim tržištem, izazivaju pravu paniku među policijom. Neke se vrlo lako mogu kupiti i putem interneta, a cijene su im toliko niske da se nazivaju i drogama za siromahe. Šokantne slike iz njemačkih medija o drogi zvanoj “krokodil” zaprepastile su cijeli svijet.

Izuzetno jeftina

Čim uzmu drogu, tijela ovisnika počnu se doslovno raspadati, a koža im dobiva izgled gmazova zbog čega je ovo opojno sredstvo i dobilo naziv – “krokodil“.

Kobne posljedice njegove konzumacije su takve da neki ne prežive ni prvo uzimanje, a dugogodišnjim narkomanima posebno je privlačna, jer je izuzetno jeftina. U policijskim strukturama u Bosni i Hercegovini tvrde da ove droge nema na domaćem tržištu, ali da je naša zemlja kao kuća nasred puta, jer se preko nje sijeku različite rute kojima se prebacuju droge.

Na tržištu u BiH zabilježeni su slučajevi drogiranja tzv. ludom mačkom ili “mijau mijauom”, odnosno “mad catom”. To je neka vrsta tzv. plesne droge, koju uzimaju uglavnom mladi vikendom, jer je po svom djelovanju slična ekstaziju i kokainu. Do nje je čak moguće doći i putem interneta, i to u kategoriji sredstava za rast biljaka“- kaže za “Avaz” sagovornik iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ova droga stvara euforična stanja, naglo podiže raspoloženje i dovodi do osjećaja otvorenosti zbog čega se i koristi za tzv. vikend-drogiranja, tokom noćnih izlazaka. Jedna doza može djelovati satima, ali prema riječima stručnjaka, značajno utječe na rad srca, dovodi do ubrzanog lupanja i može imati momentalno kobne posljedice ukoliko se kombinira sa drugim drogama.

Internetska kupovina

“Magični zmaj” još je jedna vrsta droge koja se kao aromatizirano sredstvo za prostore može kupiti putem interneta. Konzumira se slično kao marihuana te ima skoro ista opijatna svojstva, a paketić košta “samo” dvadesetak maraka.

Nadležne institucije u RS koje se bave zaštitom prava djece, tražile su da se ova supstanca uvrsti na listu narkotika i da se zabrani njena prodaja.

Nadležne institucije prate eventualno širenje i konzumaciju ove susptance. Iako postoje informacije o njenoj upotrebi i lakoj dostupnosti na domaćem tržištu, još ne postoje precizni podaci o korisnicima niti o stvaranju ovisnika o ovoj drogi “- tvrde u Ministarstvu zdravlja RS.

Afrička “khata”

Put jeftinih droga uveliko je prokrčila i afrička “khata“, neka vrsta zamjene za kokain, čije se širenje podudarilo s izbijanjem ekonomske krize.

Ova droga doživjela je pravi bum u Evropi nakon čega je zabranjena u većini zemalja, ali su se vrlo brzo pojavili i počeli širiti njeni hemijski supstituti.

 

Avaz/Informer.ba