BiH Izdvojeno Vijesti

F BiH: Ozakonjenje krivične odgovornosti za svakog ko negira genocid u BiH

Ozakonjenje krivične odgovornosti u Federaciji Bosne i Hercegovine za svakog ko negira da se u Bosni i Hercegovini proteklog rata dogodio genocid jedna je od tema koja čeka na Federalni parlament nakon ljetne pauz.

Aktuelizirana je i dosad, a krajem jula i ozvaničena u oba parlamentarna doma u formi inicijative za donošenje odgovarajućeg zakona.

Inicijator u Domu naroda, na sjednici održanoj uoči ljetnje pauze 28. jula, bio je Peđa Kojović iz delegatskog kluba srpskog naroda i član Naše stranke. Deklarativno mu se tada pridružio Dževad Rađo, Bošnjak.

Kojović je inicirao, a Dom naroda odobrio većinom glasova da Ministarstvo pravde FBiH pripremi zakon o kažnjavanju svih osoba koje javno negiraju činjenicu da je u BiH počinjen genocid.

Na isti datum, ali prošle godine, Jasmin Duvnjak, poslanik u Predstavničkom domu i član Stranke demokratske akcije, tražio je da u dnevni red Parlamenta bude stavljen zakon koji bi zaprijetio zatvorskim kaznama od tri mjeseca do tri godine onima što osporavaju počinjenje genocida.

Duvnjakova inicijativa nije dobila većinsku poslaničku podršku 28. jula 2010., što je on rezignirano nazvao ‘skandaloznom odlukom Predstavničkog doma Federacije na kojoj bi pozavidio i Milorad Dodik‘.

Dodao je da se odbijanjem inicijative (o dnevnom redu) federalni dom svrstao ‘u isti koš’ s Narodnom skupštinom Republike Srpske i državnim parlamentom u kojima, kako je naveo, također nema zelenog svijetla za slične prijedloge iako im je suštinska poruka – pijetet prema žrtvama genocida.

U istom julskom periodu ove godine Duvnjak je opet aktuelizirao inicijativu i pojavio se kao zvanični predlagač zakona, na šta ima pravo i kao član Parlamenta – pojedinac.

U proceduru je uputio izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH i opet predvidio isti raspon zatvorskih kazni za svakog ko javno negira genocid, ali i sve druge ratne zločine, zločine protiv čovječnosti te omalovažava žrtve genocida i svih navedenih zločina.

Fena/Informer.ba