Izdvojeno Politika Vijesti

BiH parlamentarci iako ništa nisu uradili primaju 4.200 KM

Već devet mjeseci BiH nema Vijeća ministara, a državni Parlament je formiran tek nedavno, međutim bh. političari sve vrijeme primaju plate, naknade i dnevnice, pa mjesečno na njihov račun liježe prosječno oko 5.000 KM.

Oni koji su ih birali grcaju u dugovima i na ivici su siromaštva. No, to bh. poslanike i delegate ne zanima, jer će, iako ništa nisu radili oko 300 dana, koristiti godišnje odmore, piše RSE.

Državna vlast još uvijek nije uspostavljena. Predstavnički dom, od konstituirajuće sjednice u decembru do sada, održao je pet sjednica, a Dom naroda je tek formiran.

Osim stranačkih prepucavanja oko raspodjele fotelja, nova vlast nije uradila ništa. Međutim, to ne smeta većini parlamentaraca koji od januara ove godine redovno primaju plate.

Zvonko Jurišić iz Hrvatske stranke prava kaže kako kao poslanik ima čak i manja primanja.

Moja primanja ovdje u Parlamentu su manja nego što sam ja imao do profesionalizacije ovoga mandata. Ja se bavim i privatnom djelatnosti, tako da ja bez problema mogu zaraditi mjesečno i do deset hiljada maraka, što ovdje u Parlamentu baš i ne mogu“, rekao je Jurišić.

Plate redovno prima i poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Drago Kalabić.

Od nerada samo gluplja situacija je sa pogrešnim radom. Od nerada su samo gluplji još pogrešni potezi kojim se predstavlja navodno nekakav rad, tako da ne mislim da smo imali puno izbora u proteklom periodu“, smatra on.

Poslanik Stranke demokratske akcije Asim Sarajlić, iako prima platu, smatra da je nezaslužena.

Plate su neprimjerene. Kad govorimo o radu Parlamenta u prethodnom sazivu i ovom vremenu od izbora – možemo slobodno reći da su te plate nezaslužene“, izjavio je Sarajlić.

Za plate poslanika i delegata iz budžeta bh. institucija mjesečno se potroši više od 260.000 KM. Osnovna plata poslanika iznosi 4.200 KM, dok delegati imaju 100 maraka više.

I dok se parlamentarci igraju kupovanja vremena, kako bi smjestili u što udobnije državne fotelje, obični građani jedva preživljavaju:

„Visoko su u odnosu na druge ljude koji nisu političari.“
„Previsoke, a zaradili je nikad nisu.“
„Ja bih se volio barem jedan mjesec zamijeniti, a time bih mogao cijelu godinu preživjeti.“
„Nisu je zaradili! Kako ovaj niži stalež nema ništa, oni previše imaju.“
„Ne rade ništa, a dobro žive. Šta ih briga za narod!“


“Deset mojih penzija”

Za razliku od političara, radnici su na prosjačkom štapu. Prosječna plata bh. radnika iznosi oko 700 maraka, a za one koji su usljed loše privatizacije ostali na ulici, plata je misaona imenica.

Jedan od obespravljenih radnika je Fadil Muharemović, koji je 30 godina radio u Energionvestu.

Ja živim – žalosno je reći – otac me hrani, a 82 godine ima. Mene i moju porodicu. Jedem mrtvog brata. Dobija on penziju na brata, šehid, ima svoju minimalnu penziju, i on meni daje taj jedan dio, molim vas. To je žalosno“, priča Muhamerović.

Politika je u Bosni i Hercegovini najunosniji posao. I nakon isteka mandata, država je dužna isplaćivati platu parlamentarcima u trajanju jedne godine ili do novog zaposlenja. Tako će 17 poslanika iz starog saziva imati redovnu platu.

Samo za njihove plate iz budžeta će se izdvojiti 850.000 KM. Pitali smo građane šta bi uradili da dobiju samo jednu poslaničku platu.

Pa to je deset mojih penzija. Da se zamijenimo, pa da vidimo kako bi oni, a kako bih ja živio. Mislim da bi bilo dobro, ali neizvodljivo.“
Ne znam šta bih radio, ne bih ih mogao potrošiti zato što nisam navikao na tako visoku platu.“
Bio bih najsretniji čovjek na svijetu da imam hiljadu maraka, a kamoli četiri.“
Poludila bih. Ne bih ostala na nogama, ha ha.“

I dok narode Bosne i Hercegovine jedino brine hoće li sutra imati šta jesti, političari, iako ništa nisu uradili za 300 dana, razmišljaju o odlasku na godišnje odmore.

Poslanici Parlamentarne skupštine BiH Zvonko Jurišić, Drago Kalabić i Asim Sarajlić planiraju otići na godišnje odmore u augustu.

Jurišić: “Planirao sam, ako stignem, otići u Makarsku. Ja u Makarskoj imam i stan koji sam kupio“.

Kalabić:” Nije moj godišnji odmor nikada bio vezan samo za ovaj angažman. Uključen sam u mnogo drugih stvari od kojih sve zavisi. Najmanje odlučuje o tome pozicija u Predstavničkom domu“.

Uz plate koje imaju bh. političari koji su, usput rečeno, najplaćeniji u regiji, oni sebi  mogu priuštiti odmore na bilo kojoj destinaciji u hotelima sa pet zvjezdica uz all-inclusive uslugu. Birači koji su im omogućili takav položaj ostaće u svojim dvorištima.

 

RSE/Informer.ba