BiH Udarno Vijesti

BiH po pesimizmu peta u svijetu

Bosna i Hercegovina je peta, a Srbija šesta u svijetu po pesimizmu u očekivanjima od 2012. godine, pokazalo je istraživanje koje je u 51 zemlji uradila globalna mreža za istraživanje tržišta “Gallup”.

Prema globalnom barometru nade i očajanja, saldo optimističih i pesimističkih ekonomskih očekivanja građana BiH za 2012. je minus 52, a Srbije minus 50.

U saopštenju se navodi, između ostalog, da ukupno 59 odsto građana Srbije očekuje da 2012. bude godina ekonomskih teškoće, 23 odsto misli da se ekonomsko stanje neće promijeniti, a devet procenata je optimistično i očekuje ekonomski boljitak.

Očekivanja građana u Srbiji u ovogodišnjem istraživanju su pesimističnija nego 2010. godine, kada je saldo ekonomskih očekivanja bio minus 45.

Listu pesimista u ovogodišnjem istražianju predvode Francuzi sa saldom minus 79, slijedi Irska sa saldom od minus 68, Austrija i Belgija dijele treće i četvrto mjesto sa minus 54, a Bosna i Hercegovina je peta sa saldom optmizam-pesimizam od minus 52.

Listu optimista predvodi Nigerija sa saldom plus 80.

Anketa je sprovedena od 26. oktobra do 13. decembra u 51 zemlji, na reprezentativnom uzorku stanovništva svake zemlje (45.000 ljudi).

 

Beta/Informer.ba