BiH Vijesti

BiH prijeti bankrot ili pravna anarhija

BiH od 1. februara naredne godine prijeti najgora finansijska kriza od završetka rata ili pravna anarhija ukoliko ne bude riješeno pitanje budžeta BiH.

Naime, kako nam je rekao jedan visokorangirani evropski diplomata, pod uslovom anonimnosti, predstavnici EU u BiH su proteklih nekoliko dana obavili seriju razgovora sa ključnim političkim i institucionalnim faktorima u BiH i došli do zaključka da ako do kraja godine ne bude dogovora o budžetu BiH, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH od 1. januara neće raspoređivati sredstva sa jedinstvenog računa niti jednoj instituciji BiH, jer za to, kako su naveli, ne postoji pravni osnov.

Rekao je da bi u januaru moglo biti nešto novca od privremenog finansiranja, ali da od 1. februara novca više neće biti. Upozorio je da bi to, tehnički rečeno, bio bankrot, jer će država doći u situaciju da neće biti u stanju da izvršava svoje obaveze.

Kako nam je objasnio ovaj diplomata, UIO je imala zakonski osnov da u 2011. godini vrši isplate sa jedinstvenog računa po osnovu privremenog finansiranja, ali samo do kraja ove godine.

“Neki političari u entitetima misle da će UIO nastaviti finansiranje i nakon 1. januara. Međutim, to se neće desiti jer bi to bilo protivzakonito. BiH se suočava sa ogromnom krizom. Političari moraju hitno preuzeti odgovornost ili se suočiti sa posljedicama”, rekao je on.

Kako je dodao, ukoliko ne dođe do usvajanja budžeta, postoje tri moguća scenarija. Prvi je da UIO prekrši zakon i nastavi sa finansiranjem i tokom 2012. godine.

“Nakon razgovora sa određenim političkim faktorima, sigurni smo da se ovo neće desiti, jer su svjesni da je to kršenje zakona“, rekao je naš izvor.

Drugi scenario je da država i niži organi vlasti ostanu bez novca sa jedinstvenog računa. U ovom slučaju RS će odmah u januaru ostati bez 120 miliona maraka sa jedinstvenog računa, a FBiH bez 230 miliona.

Treći scenario je, kako je rekao, intervencija visokog predstavnika koji bi korištenjem bonskih ovlaštenja nametnuo budžet za 2012. godinu. Upozorio je da je dio međunarodne zajednice zabrinut posljedicama, ako bi došlo do toga, zbog najava, kako je istakao, nekih političara u BiH koji su ranije jasno rekli da neće prihvatati bilo kakva nametanja visokog predstavnika.

“Mislimo da bi ovo izazvalo političku krizu i da bi neki političari mogli reći da ne žele na sebe da preuzmu odgovornost”, rekao je on i dodao da bi to značilo pravnu krizu.

Stvari dodatno komplikuje činjenica da u februaru na naplatu dolaze rate dva spoljna duga.

“Ni ovaj novac, međutim, neće moći da bude raspoređen, tako da će BiH ući u veliki međunarodni problem sa nesagledivim posljedicama”, naveo je evropski diplomata.

Ratko Kovačević, portparol UIO, potvrdio nam je da bez odluke o budžetu novac sa jedinstvenog računa UIO neće biti raspoređivan od 1. januara 2012.

“S obzirom na to da do danas nije usvojen budžet za 2011. godinu, a ni budžet za 2012. godinu, prema pozitivnoj zakonskoj regulativi, koja je u primjeni, institucije BiH će se suočiti sa problemima finansiranja u 2012. godini, kako tekućih, tako i kapitalnih izdataka”, rekao je Kovačević.

Upozorio je da će bez novca ostati i entiteti s obzirom na to da neće biti poznat iznos koji se doznačava BiH, kako je regulisano članovima 9, 11, 12 i 13 Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda. Pojasnio je da UIO ne može dodijeliti novac entitetima i nižim nivoima vlasti jer zakon propisuje da se novac prvo doznačava BiH, a s obzirom na to da neće biti moguće isplate državi, neće biti moguće novac doznačiti ni entitetima ni kantonima.

Evropski diplomata nam je rekao da bi političari hitno trebalo da donesu odluke o budžetu za 2012. godinu, ili da usvoje budžet za tekuću godinu, a onda da se za narednu primijeni odluka o privremenom finansiranju.

Kao jedna od mogućnosti, kako je naveo, jeste zadnji dokument o kojem su se svi politički faktori složili, a to je Pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu, prilikom sklapanja aranžmana sa tom institucijom za budžet za 2010. godinu. Kako je naveo, 2010. godine je budžet iznosio 1,028 milijardi maraka, a od indirektnih poreza je bilo uplanirano 689 miliona maraka. Rekao je da je Ministarstvo finansija i trezora BiH iznijelo procjenu da im je sa jedinstvenog računa UIO potrebno 874 miliona maraka kako bi budžet ostao na nivou od 1,028 milijardi maraka.

“Političari moraju s krajnjom hitnošću da se dogovore odakle će naći potrebnih 185 miliona maraka ili da se dogovore o drugačijem iznosu budžeta. Bilo kako bilo, oni to moraju uraditi odmah”, rekao je on.

Tri moguća scenarija:

1. UIO prekrši zakon i nastavi finansiranje protivzakonito

2. BiH ostaje bez novca i nalazi se u tehničkom bankrotu

3. OHR nameće budžet, odluka ne bude prihvaćena

 

Nezavisne/Informer.ba