Crna hronika Udarno Vijesti

BiH raspisala potjernicu za bivšim Arkanovim tjelohraniteljem

Vlasti u Bosni i Hercegovini raspisale su međunarodnu potjernicu za Zvonkom Mateovićem, dugogodišnjim tjelohraniteljem i svjedokom ubistva Željka Ražnatovića Arkana zbog ranjavanja jednoga policajca

Po nalogu Općinskog suda u Orašju, Interpol BiH je raspisao potjernicu za 35-godišnjim Mateovićem jer je u odsutnosti pravomoćno osuđen zbog teškog ranjavanja policajca Posavskog kantona Mate Ošalića, naveli su iz suda u Orašju, prenosi RSE.

Pojasnili su da su 1998. u selu Lepnica kod Orašja dvojica policajaca htjela legitimisati Mateovića i još jednog muškarca kada je Mateović izvukao pištolj i ispalio dva hica i teško ranio policajca Ošalića. Mateović je uspio pobjeći i tom prilikom mu je ispao pištolj.

Općinski sud ranije je putem vlasti BiH od Srbije zatražio izručenje Mateovića, ali je takav zahtjev odbijen jer sporazum o međunarodnoj pravnoj pomoći između Srbije i BiH ne obuhvata osobe koje su osuđene u odsutnosti.

Mateović, kojeg vlasti Srbije terete za više slučajeva iznude i nasilništva, bio je Arkanov tjelohranitelj u trenutku kada je napadnut i ubijen u hotelu Interkontinental u Beogradu 15. januara 2000.

 

Informer.ba