BiH Udarno Vijesti

BiH se može naći u izolaciji nakon ulaska Hrvatske u EU

Postoji opasnost da se BiH nađe u izolaciji nakon što Hrvatska sredinom naredne godine uđe u Evropsku uniju, izjavila je danas u Sarajevu predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH Danijela Martinović, govoreći pred početak seminara “Implikacija ulaska Hrvatske u Evropsku uniju na BiH”.

Seminar za predstavnike institucija BiH i nevladinog sektora organizirala je Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj u saradnji s predstavništvom Fondacije Konrad Adenauer u sklopu serijala seminara pod nazivom “Ekonomska i pravna pitanja u kontekstu EU integracija Bosne i Hercegovine”.

Martinović je kazala da u ovom slučaju pod izolacijom podrazumijeva situaciju u kojoj BiH neće moći izvoziti veliki broj proizvoda koje je do sada izvozila (meso, mlijeko, mliječne prerađevine, med i drugo).

“Kada je riječ o ekonomskom aspektu prijeti ta opasnost. Naravno, mi imamo obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ako se budemo striktno držali tih obaveza, onda ćemo riješiti taj ekonomski problem, te političke i druge aspekte”, kazala je ona.

A da bi se riješio veliki dio problema, preduvjet je politička volja i konzensus te koordinacija na svim nivoima.

Martinović, međutim, nije veliki optimist kada je riječ o ovom problemu.

“Mnogo toga nismo ispunili. Kasnimo i kršimo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. U tom smislu je i ova konferencija jedan od pokušaja da konačno uspostavimo koordinaciju i sinhronizaciju svih aktivnosti, jer bez svih karika u lancu malo toga možemo postići, odnosno nećemo biti dovoljno pripremljeni za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju”, zaključila je Martinović.

Direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić smatra da će današnja diskusija, u kojoj učestvuju i predstavnici Hrvatske, mnogo doprinijeti pripremanju BiH za situaciju kada će Hrvatska sredinom naredne godine postati članica Evropske unije.

“Istovremeno je za BiH ovo zaista izazov, jer je potrebno pripremiti našu infrastrukturu za ovakvu situaciju”, naglasila je.

Savić kaže da je u ovom trenutku potrebno naglasiti pitanja u kojima će implikacije ulaska Hrvatske u EU biti najveće: imovinskopravni odnosi, izvoz u Hrvatsku, vanjskotrgovinski odnosi, rad, zapošljavanje i elektroenergetika.

“Veoma je važno da u preostalim periodu sve nadležne institucije u BiH poduzmu sve da bi se naši proizvodi mogli naći na izvoznoj listi. Trenutno BiH u Evropsku uniju izvozi samo ribu i sirovu kožu, te je potrebno učiniti sve da se još neki od naših proizvoda nađu na listi”, ocijenila je ona.

Ovo je veoma zahtjevan zadatak, a u proteklom periodu je održano nekoliko događaja radi pripremanja BiH za ulazak Hrvatske u EU.

“Rok pred nama je veoma kratak, ali neke aktivnosti su već započete, te ako odmah počnemo s preostalim obavezama, možda se može nešto uraditi”, rekla je Savić.

 

Fena/Informer.ba