Politika Udarno Vijesti

BiH strahuje od ulaska Hrvatske u EU

Vijeće ministara BiH zadužio je danas nadležne institucije da preduzmu sve aktivnosti kako bi se spriječili negativni efekti po BiH ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, koje se očekuje za godinu dana.

Ministri su danas dobili informaciju Direkcije za evropske integracije BiH o aktivnostima koje treba preduzeti, od rješevanja spornih pitanja na međudržavnoj granici, izgradnje graničnih prelaza i putnih komunikacija do rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i statusa bh. radnika u Hrvatskoj. Mnoga od ovih pitanja otvorena su godinama, a trebalo bi da ih rješavaju međudržavna vijeća, te Državna komisija za granice.

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, kazao je  da sjednica Međudržavnog vijeća Hrvatske i BiH nije održana tri godine.

“Metod rada Međudržavnog vijeća treba promijeniti. Ovako kako se radilo bilo je nesvrsishodno. U vezi s tim dogovarali smo se i s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, kao i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, jer treba to da se radi paralelno sa obje zemlje”, rekao je Radmanović.

Što se tiče skorog ulaska susjedne zemlje u EU, Radmanović je kazao da postoje obećanja iz Hrvatske da neće praviti nijedan problem BiH.

“I Hrvatska je imala negativna iskustva s nekim svojim susjedima u procesu ulaska u EU. Neriješena pitanja granice, imovine, izbjeglih i raseljenih lica koji postoje između BiH i Hrvatske ostaju, ali ne smiju biti problem i ne može ih Hrvatska praviti BiH na njenom putu ka EU”, dodao je Radmanović.

Vijeće ministara BiH dostaviće svim institucijama ono što su obaveze koje BiH treba da uradi kako bi se pripremila za trenutak kad će graničiti sa zemljama EU, što će iziskivati i značajne troškove.

“Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) zaduženi su za intenziviranje priprema na izgradnji i potpuno opremanje graničnih prijelaza Bijača – Metković II i Gradiška – Stara Gradiška, kako bi bili operativni 1. januara 2013. godine”, saopšteno je poslije sjednice Vijeća ministara BiH.

Ratko Kovačević, načelnik Službe za informisanje UIO, kazao je da su pripreme već počele, te da se očekuje budžet za 2012. godinu kako bi se znalo s koliko novca raspolažu jer će samo izgradnja prelaza na Bijačama koštati 4,85 miliona eura.

“Treba izgraditi dio autoputa na tom prelazu i prateće objekte. Za autoput treba 3,5 miliona eura, a za pomoćne objekte 1,35 miliona eura, s tim da to neće biti završen posao jer će time tek biti osposobljen taj prelaz. Za nastavak radova u drugoj fazi obezbijeđeno je 5,7 miliona KM iz IPA fondova 2011. godine”, kaže Kovačević.

Za granični prelaz u Gradišci potrebno je 300.000 KM da se uradi neophodno, a tu je i nastavak izgradnje autoputa i mosta na Savi.

“Kada Hrvatska uđe u EU samo će se preko prelaza na Bijači i u Gradišci moći prevoziti roba jer će tu biti sve neophodne inspekcijske kontrole i mogućnost izdavanja uvjerenje”, rekao je Kovačević.

Lekcija za BiH

Miloš Šolaja, predsjednik Centra za međunarodne odnose, smatra da BiH i Hrvatska nemaju velikih problema koji bi mogli imati negativne efekte ni po jednu zemlju na evropskom putu.

“I Hrvatska je imala monitoring u toku kandidature, što znači da ni njima nije išlo glatko i dug je bio period pregovaranja. BiH treba da izvuče lekicije iz toga i najbolje bi bilo da krene s ispunjavnjem obaveza prema EU jer već nam iz Brisela stiže treći negativan izvještaj o napretku”, kazao je Šolaja i dodao da su aktivnosti Vijeća  ministara BiH tehničko prilagođavanje te da treba izvući pozitivne efekti od ulaska Hrvatske u EU.

 

Nezavisne/Informer.ba