BiH Udarno Vijesti

U BiH trećina siromašnih lica mlađa od 18 godina

U BiH trećinu siromašnih čine lica mlađa od 18 godina, a dvije trećine siromašnih živi u domaćinstvima sa djecom, upozorio je danas ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović.

Otvarajući u Sarajevu konferenciju “Zajedno za djecu BiH”, koju je Ministarstvo organizovalo povodom Dječije nedjelje, Halilović je istakao da porodice sa dvoje, troje ili više djece često spadaju u najsiromašnije kategorije stanovništva u BiH.

On je posebno ukazao na ugroženost djece bez roditeljskog staranja, ali i djece sa teškoćama u razvoju.

Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH, rekla je da su djeca budućnost BiH i da je zato potrebno uraditi više na obezbjeđivanju njihovih osnovnih prava.

“Nažalost, djeca su i najveće žrtve tranzicije kroz koju prolazimo i opšte društvene i moralne krize”, upozorila je Pandurevićeva, navodeći da, uprkos tome što je osnovno obrazovanje obavezno, ima djece koja su uskraćena za to pravo, posebno ona iz romskih i siromašnih, ruralnih porodica.

U ime Komisije za ljudska prava, prava djeteta i mlade, Pandurevićeva je pozvala sve nadležne u BiH da, kada troše budžetski novac, pomisle na one kojima je on najpotrebniji.

Govoreći o položaju djece i njihovim pravima u BiH, Florans Bauer iz UNICEF-a ukazala je na napredak postignut u nekim oblastima, kao što je zdravstvena zaštita najmlađih, ali je naglasila da postoje još mnogi izazovi.

“Najveće povrede prava tiču se neravnopravnosti, jer ima djece čija su prava ugrožena, a koja, nažalost, nisu vidljiva u statistikama“, zaključila je Bauer.

Srna/Informer.ba