BiH Udarno Vijesti

BiH: Više od 600.000 građana nije osigurano

U BiH 615 000 građana nema zdravstveno osiguranje, od kojih 380 000 u Federaciji BiH, a 235 000 u Republici Srpskoj.

“Večernji list” saznaje da najveći broj neosiguranih predstavljaju nezaposleni koji nisu prijavljeni ili su propustili rok za prijavu na zavode za zapošljavanje, kao i oni koji su zaposleni, ali im doprinose ne uplaćuju redovno (radnici na čekanju, radnici u privatnim preduzećima ili u preduzećima u stečaju).

U tekstu se navodi da je broj građana koji nemaju nikakvo osiguranje konstantno u porastu i da bi građani umirali na ulicama ukoliko bolnice u državi ne bi primale i neosigurane pacijente.

Prema informacijama iz Poreske uprave Federacije BiH, postoji veliki broj firmi koje uplaćuju doprinose za svoje radnike na osnovu minimalnog ličnog dohotka, a mnogi od tih zaposlenih primaju plate i do tri puta veće od minimalca.

U tekstu se navodi da je nepoznat broj građana u BiH koji, u strahu da ne ostanu zdravstveno neosugurani, plaćaju sami sebi osnovno osiguranje, dok postoji 200 000 onih koji rade “na crno”.

Broj osiguranika koji rade i plaćaju penzijsko-invalidski fond u RS iznosi 283 000, a u FBiH 459 000.

Prema prvim informacijama iz izvještaja o penzijskoj reformi u BiH, u Srpskoj ima 223 000 penzionera, a u FBiH 369 000.

U tekstu se navodi i da je različita visina penzija u entitetima, tako da najniža penzija u RS iznosi 160 KM, a u FBiH 296, dok je prosječna penzija u Srpskoj 300 KM, a u Federaciji 340 maraka.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da će u BiH, ako ne dođe do reforme penzionog sistema, više od 70 odsto ljudi imati minimalnu penziju dovoljnu tek za preživljavanje.

 

Srna/Informer.ba